16 Nisan 2024, SalıRSSKünyeIletisim
ÃœYELÄ°K Ä°ÅžLEMLERÄ°
SON EKLENEN VIDEO
FACEBOOKUN ANDROİD İÇİN YENİ UYGULAMASI: HOME
REKLAMLAR
SON YORUMLAR
ALFRED DE MUSSET Necla İsalar o kadar aradım musset hakkında iyi yazı bulamadım. tüm baktıgım yerlerde bır iki satır açıklamadan başka bir şey yoktu. burada buldugum için mutlu old...
OSMANLI PADİŞAHLARININ ÖZELLİKLE Gündem Türkiye Sn. @Erhan Özdemir; Kopyalama yerine, site linkini paylaşabilir veya sayfanın Print Scrn tuşu ile fotoğrafını çekebilirsiniz... ...
TOPLUMDAKİ BİREY SAYISI ve NÜFUS İpek Önder Ahmet bey bana ulaşır mısınız? Önemli. nuripekonder [at] gmail.com
ERKEK SAĞLIĞI VE PROSTAT BÜYÜMES ömer yıldırım Özellikle erkeklerde çok görülen prostat büyümesi ve prostatit benzeri hastalıkların böbreklerin zarar görmemesi için mutlaka tedavi edilmelidir. pros...
BULGARİSTAN VE JAPONYA ÖRNEĞİ selamettin acun keske bu yazıyı biz değil de okuması gerekenler okusa ona göre bişeyler yapmaya calıssa, ne bilim bir adım bir kıvılcım yaratsa. Biz yandık yetenekl...
MASALLAR VE MASAL TÜRLERİ Emin ÇELİK yazılarınızı başından bu yana takip ediyorum benim için masal ve edebi türler içerisinde sanki ayrı bir tür özelliği taşıyor. tek başına şiir gibi tek...
OLMAZSA OLMAZ ANDROİD UYGULAMALA Safa ARSLANER Angry Birds Aslında basit bir uygulama ancak sesler ve görselliğin mükemmel uyumu sayesinde bir anda oyunun bağımlısı olabiliyorsunuz......
DAVRANIŞ ANALİZİ NE ŞEKİLDE YAPI Emin ÇELİK sadece çocuklar için değil gündelik yaşantımızda biz büyükler içinde tüm bunlar geçerli. sadece içimizdeki isimleri farklı oluyor. oldukça şık bir yaz...
HARİCİ HARDDİSK ALIRKEN DİKKAT E Safa ARSLANER Aslına bakarsanız HDD alırken yaptığımız en büyük yanlışlık ucuzuna kaçmak oluyor. Bazı teknoloji marketlerinin elinde kalan ürünleri yarı fiyatlarına...
BİLGİSAYAR NEDEN YAVAŞLAR? sena kızıl Şu başlangıçta açılan uygulamalar durumundan haberdar değilimde bu çok iyi oldu, hemen sıkı bir temizliğe başlıyorum, inşallah hızlanır biraz makinam ...
En Çok Aranan 30

GEBELÄ°KTE BESLENME (DETAYLI)
GEBELÄ°KTE BESLENME (DETAYLI)
Kategori
Zaman
30.11.2011 00:48
Yazar
Gündem Türkiye
Okunma Sayısı
2852
Gebelikte Yeterli Beslenme ve Dengeli Beslenmenin Önemi :

     Gebelikte beslenme anne ve çocuÄŸun saÄŸlığı için çok önemli bir etmendir. Gebelik süresinde anne vücudu fizyolojik olarak sürekli deÄŸiÅŸikliklere uÄŸrar ve bazı yeni ihtiyaçlar ortaya çıkar. GebeliÄŸin ilk aylarında anne adayında sindirim ve emilme epeyce bozulabilir. Gebelik ilerledikçe çeÅŸitli besinlere gereksinim artar. Gerek insanlarda gerekse hayvanlar üzerinde son yıllarda yapılan araÅŸtırmalar, gebelikte kusurlu ve eksik bir beslenmenin anne ve fötüs üzerinde zararlı etkileri olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtur.

Yeterli olmayan bir beslenme sonucu aşağıdaki durumlar ortaya çıkabilir:

1 - Erken doğum, ölü doğum, neonatal dönemde ölüm.

2 - DoÄŸuÅŸtan anomaliler. 

3 - Zamanında doÄŸdukları halde doÄŸum ağırlığı ve boyu eksik bebekler. 

     Koyunlar üzerinde yapılan bir araÅŸtırmada gebe koyunlardan bir kısmı normal beslenmiÅŸ, bir kısmı ise miktarca az ve besin deÄŸeri düşük besinlerle beslenilmiÅŸtir. Ä°kinci gruptan doÄŸan kuzuların ötekilere kıyasla ağırlıkları %50 düşük, karaciÄŸerleri de ağırlık bakımından normalin altında bulunmuÅŸtur.

     Sonuç olarak yapılan gözlemler, annenin beslenme ÅŸeklinin fötüsün saÄŸlığı yönünden çok önemli olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtur. Fötüs anne için parazit deÄŸildir, anne çok az ve yetersiz de beslense fötüs kendi yararına onun her ÅŸeyini çekip almaz. Erken doÄŸum sosyoekonomik durumu düşük aile gruplarında daha sık görülür. Bazende aileler varlıklı oldukları halde kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle diyetleri protein, vitaminler ve mineraller yönünden eksiktir. 

     Hayvanlarda doÄŸum öncesi eksik beslenme üzerinde yapılan araÅŸtırmalar, insanlarda gebelikteki yeterli ve dengeli bir beslenmenin, fötüsü bazı doÄŸmalık anomalilerden koruyan bir çevre faktörü olduÄŸunu kabul ettirmiÅŸtir. 

     Bütün bunlar gösteriyor ki annelerin doÄŸumdan sonra süt verme dönemlerinde beslenme konusunda Ana Çocuk SaÄŸlığında eÄŸitilmeleri gerekmektedir. EÄŸer gebelikten önce anne uzun süre kötü beslenmiÅŸse, gebeliÄŸin ilk günlerinden itibaren yeterli bir beslenmeye alınması gerekir. Beslenmesi normal annelerde zaten özel bir diyet uygulamaya gerek kalmaz. Ä°yi bir gebelik diyetinde amaç vücut ağırlığını fazla arttırmamaktır. Bütün gebelik süresinde 8-9 kg.dan fazla ağırlık artışı olmamalıdır. Fazla kilo almakla gebeliÄŸin en tehlikeli komplikasyonu olan toksemia'nın görülme sıklığı artar. 

Gebelikte Kalori İhtiyacı :

      Gebelikte genel kalori ihtiyacından çok protein, mineral ve vitaminlere olan ihtiyaç artar. Kalori ihtiyacı hiçbir zaman gebelikten önceki ihtiyacın yaklaşık %20'sinden daha fazla deÄŸildir. Ãœstelik kadınların çoÄŸunun aktivitesi gebelikte çok azalır. Bu nedenle iyi seçilmiÅŸ 2000-3000 kalorilik bir diyet ihtiyacı karşılar. Normalde iÅŸtahlı olan kadınlar bu diyete uyabilmek için belki de yiyeceklerini kısıtlamak zorunda kalacaklardır. 

     Hastanın diyeti bulantı ve kusmaların görüldüğü ilk 3 ay farklıdır. Kusma ile klor kaybı olduÄŸundan tuzlu yemesinde bir sakında yoktur. Genellikle az yaÄŸlı ızgara etler, kuru yemekler tavsiye edilir.

     Halk arasında gebelere iki canlı olduÄŸu için daima iki kat fazlası yemesi tavsiye edilir, oysa bu çok yanlıştır. DoÄŸacak çocuÄŸun vücudunun yapı taÅŸları anne vücudu tarafından yapılacaktır, bu taÅŸların kaynağı anne kanıdır. Fakat gebe vücudunun bu aşırı çalışmasına karşın enerji saÄŸlayan besin maddelerine ihtiyaç pek fazla deÄŸildir. Gebe organizma, artan enerji ihtiyacı karşısında özel ayarlama mekanizması ile enerji kaybını belirli ölçüde tutar, onun için bu dönemde çok yüksek kalorili bir diyetin gereÄŸi yoktur. Uygulanması gereken diyet, normal iÅŸlerini yapan ortalama 60 kg. ağırlığında bir ev kadınının optimal ihtiyacı karşılayacak kalori deÄŸerinde olmalıdır. Ölçüsüz beslenmenin daima zararı vardır.

     GebeliÄŸin ilk aylarında birçok araÅŸtırmacının fikrine göre yüksek kalori diyet gerekmez, normal iÅŸlerini yapan ortalama 60 kg. ağırlığında bir ev kadını için günde 2300 ve 2500 kalorilik bir diyet yeterlidir. 

     Gebelikte endokrin sistemle ilgili deÄŸiÅŸiklikler nedeniyle metabolizmada %20'ye yakın artma olabilir. 

     Gebelerde enerji en fazla karbonhidratlar tarafından saÄŸlanır. Normal bir gebelikte kan ÅŸekeri normal sınırın hafif atlında bulunur. Son aylara doÄŸru da kan proteinlerinde özellikle yeteri kadar beslenmeyenler de hafif düşüklük olabilir. 

     Gebelere verilecek diyette günde kalori ihtiyacının %20'si yaÄŸlardan saÄŸlanmalı, ancak bu yaÄŸ miktarı normalde alınan miktardan fazla olmamalı fakat yaÄŸda eriyen vitaminlerin emilmesi yönünden alt sınırın altında olmamalıdır.

     Gebelikte uygulanan iyi hesaplanmış diyete karşın ayda bir kg. dan fazla ağırlık artışı oluyorsa ekmek, ÅŸeker ve yaÄŸlar kısıtlanır, ağırlık artışı ayda 1.kg dan azsa ilaveler yapılır.

Gebelikte Yasak Yiyecekler :

     Bu dönemde ağır hamur tatlıları, fazla börek, pilav, makarna, ödem varsa tuz, yaÄŸlı ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir. 

Gebelikte Protein, Vitamin ve Mineral İhtiyacı :

      GebeliÄŸin 2. yarısında tavsiye edilen günlük protein miktarı, normal eriÅŸkin için günlük gereksinme olarak gösterilen kg/gr protein miktarına göre 20 gr. daha fazladır. Yani yaklaşık olarak günde 75-85 gr. protein alınmalıdır. Gebelerde protein anne ve fötüs için çok önemlidir. Protein konusunda yapılan çalışmalar göstermiÅŸtir ki gebe kadın fötüs için fazla miktarda protein depo eder. Protein depolanması gebeliÄŸin 8.haftasında baÅŸlayarak sonuna kadar sürer. Fötüsün protein gereksinimi son aylarda çok artar. Anne ayrıca doÄŸum ve lohusalıkta, süt verirken büyük miktarda azot kaybeder. 

     Proteinin yeteri kadar alınmasının doÄŸan çocuÄŸun vücut ağırlığı ve boyu üzerinde ki olumlu etkisi kesinlikle bilinmektedir. 

     Ä°nsan saÄŸlığı için gerekli olan 13 mineral saptanmıştır. Bunlardan demir, kalsiyum, fosfor gebelikte alınması gereken en önemli minerallerdir. 

     Bu dönemde ayrıca askorbik asit yani C vitamini ile A ve D vitaminlerine de ihtiyaç vardır. Düşük proteinli bir diyette kalsiyum, fosfor, demir, riboflavin ve diÄŸer B kompleks vitaminleri de düşük olur. Aslında bunlar gebelik döneminde önerilen miktarda alınan besinlerde yeteri kadar bulunmamaktadır. Bu nedenle, gebelik süresince bunları gerektiÄŸi kadar kapsayan hazır preparatlar alınmalıdır. Bütün bu konuların saptanması için anne adayının doÄŸum hekiminin yanı sıra iç hastalıkları uzmanı tarafından da kontrol edilmesi gereklidir. 

Beslenmede ki Eksikliklerin Fötüse Etkileri :

     Fötüs, kendisi için gerekli besin maddelerini anne karnından alır. Fötüsün bu maddeler bakımından sıkıntılı bir duruma düşmesi, ancak eksikliklerinde fötüsde geliÅŸme geriliÄŸi görülür. 

     Ä°kinci Dünya Savaşı sırasında Viyana'da açlık hüküm sürerken doÄŸan çocukların kilolarının düşük olduÄŸu dikkat çekmiÅŸtir. Vitamin eksikliÄŸinde fötüsde geliÅŸme geriliÄŸi görülür. 

     Farelere A vitamini eksik besinler verilerek kseroftalmi gösterilmiÅŸtir. Organ oluÅŸması döneminde vitamin eksiklikleri zararlı etkiler yapar. Gebe domuzlarda A vitamini eksik besinler verildiÄŸinde abortuslar, kseroftalmi kıllanmada eksiklik, tavÅŸan dudağı, böbrek anomalileri, damak fissüleri ekstremite eksiklikleri gösteren yavrular doÄŸduÄŸu görülmüştür. 

     B¹ vitamininden çok yoksun beslenen bazı annelerde düşükler, yeni doÄŸan kaybı, ödemler ve felçler görülmüştür. D avitaminozu fötal raÅŸitizm vakaları yayınlamıştır. 

     E vitamini eksikliklerinde düşükler görülür. C vitamini eksikliÄŸinde skorbütlü vak'a yayını olmamakla beraber, anneleri yeterli C vitamini almayan çocuklarda skorbüte meyil görülmüştür.

     Genellikle annenin demir ihtiyacı da artar ve dikkat edilmezse kolayca anemiye gider. Genellikle fötüs kendi kan yapımı için anneden demir çeker, ayrıca gebelikte artan kan volümüne paralel olarak hemoglobin artmaz, sonuç olarak kanda hemoglobin düzeyi düşer ve eÄŸer gebe daha önce bir gebelik geçirmiÅŸ ya da doÄŸum yapmışsa zaten kansız olan annede hemoglobin çok alt sınırlara kadar inebilir. Kansızlık ve enfeksiyon el ele geldiÄŸinde anne çok sık hasta olabilir.

     Gebe kadına günde 10 mg. demir önerilmektedir. 100 cc lik bir kan kaybı 50 mg. demir karşılığıdır. Gebelikte fötal doku yapımı için 1000 mg. demir harcanır. 

     Annelerin günlük besin gereksinimine ek olarak 500 mg. son aylarda ise 1 gram kalsiyum alması önerilmektedir. Fötüs bunu kemik ve diÅŸlerin oluÅŸumu için harcar. Fötüsün 30 gr. kadar kalsiyum depo ettiÄŸi bilinmektedir. Anne besinlerle yeterli oranda kalsiyum almazsa bu ihtiyacının önemli bir kısmını anne iskeletinden çeker ve gebelik osteomalasisine yol açar.

     Gebe bir kadının günde 1000 U A vitamini, 50 mg. C vitamini, 400 ünite D vitamini, 1,8-2,3 mg. Thiamin, 1-4 mg. riboflavin, 3 mg. niacin'e ihtiyacı vardır. 

     Gebelikte artan besin ihtiyaçları nedeniyle normal günlük menüye 1/2 kg. süt, meyve suyu veya karşılığı meyve, 1 porsiyon et veya balık eklenebilir. Sütün arzu edilmediÄŸi durumlarda yoÄŸurt, sütlaç ve muhallebi yenilebilir. 

Gebelikte Yeterli ve Dengeli Beslenmenin Anne Sağlığına Etkileri :

     Gebelerin yüksek proteinli besinlere gereksinimleri vardır. Özellikle son aylarda bu gereksinim ÅŸiddetle artar.  Bunun nedeni, doÄŸuma yakın fötüsün kendi vücudunda protein depolaması artmaktadır. Ä°yi hazırlanmış, yeterli ve dengeli bir diyetle beslenen gebelerin bulaşıcı hastalıklara karşı dirençleri fazladır. Kolayca kansızlık ortaya çıkmaz. Gebelik komplikasyonları (Gebelikte ortaya çıkan bozukluklar) önlenir. Beslenme eksiklikleri ile ilgili ruhsal bozukluklar, düşükler gebelik toksemisi (zehirlenmesi) görülmez. Vitamin yetersizlikleri görülmez. SaÄŸlıklı, iyi bakılmış ve dengeli beslenmiÅŸ bir annenin doÄŸumu kolay ve arızasız olur. DoÄŸum sonrası yaÅŸama uyumu kolaylaşır, doÄŸum sonu enfeksiyonlara karşı da daha dirençli olur.

Doğumdan Sonra ve Süt Vermede Anne Beslenmesi :

     DoÄŸum sonu anne beslenmesi için proteinden zengin bir diyet gereklidir. DoÄŸum sırasında kaybettiÄŸi kanla, vücudundan aynı zamanda protein kaybetmiÅŸ olur. Diyete ayrıca vitaminler ve demir yeterli oranda eklenmelidir. 

     Süt veren bir anne verdiÄŸi süt oranında vücudundan enerji kaybedecektir. Ä°lk haftalar günde yaklaşık olarak 600-800 kalori enerji kaybolur, daha sonra bu miktar verilen sütle beraber artabilir. Süt veren annenin diyeti süt oluÅŸumu ve salgılanmasına yardım edecek yeterli kaloriyi kapsamalı ve içinde vitamin, mineraller de bulunmalıdır. Diyet annenin aşırı ağırlık kayıp veya kazanmasını engelleyecek ve gerekli aktivitesini saÄŸlayacak nitelikte olmalıdır. Süt çok yararlı olmakla beraber, diÄŸer besinlerin alınmamasını önleyecek kadar fazla verilmemelidir. Annenin süte karşı alerjisi varsa süt verilmemeli, sütten alması gereken kalsiyumu diyetine eklemelidir. (Günde 1 gram).
Etiket Ýkon
YORUM PANELÄ°
Gönder
500
Toplam 0 adet yorum yapılmıştır.TÜM YORUMLAR
11.04.2012 21:30 Gündem Türkiye
Bu yazıda onaylanan hiç bir mesaj bulunmamaktadır! Yazımız hakkında yorum yapıp, farklı bakış açılarından bilgiyi daha verimli hale getirebilirsiniz. Sitemize üye değilseniz, üye olmak için lütfen TIKLAYINIZ
Saygılarımızla.
Benzer Konular
Benzer Konular
Benzer Konu
Benzer Konu
Benzer Konu
Benzer Konu
Benzer Konu
Benzer Konu
Benzer Konu
Benzer Konu
Benzer Konu
Benzer Konu
[ 2012 Versiyon 2.00a ] [ Yazılan her yazı yazarların sorumluluğundadır. Hiçbir yazı izin alınmadan kopyalanamaz. ]
iletisim

DMCA