Kişiler çalıştıkları alanlarda ya da sosyal yaşantılarında hep başarılı olmak isterler. Bu başarıyı elde etmek için almış olduğumuz eğitimden ya da tecrübelerimizden yararlanırız.
Bir işte ya da herhangi bir durumda başarılı olduğumuzu söyleyebilmemiz için, etrafımızdakilerin “ başaramazsın, yapamazsın” dediği şeyleri kendi kişiliğimizden ödün vermeden ve başkalarına yararlı olacak şekilde yapabiliyorsak ve sonrasında bu yaptığımız şeyden dolayı pişmanlık duymuyorsak başarılı olmuşuz demektir yani başarmışızdır.
İnsanlar hep ihtiyaçları doğrultusunda yaşayan varlıklardır. Günümüz Türkiye’sinde en temel ihtiyaçlar; iyi bir iş, iyi bir aile, sağlıklı yaşam ve rahat bir hayattır. Ancak bunların hem parasal hem de psikolojik bedelleri vardır. Bu bedeller insanda başarılı olma dürtüsünü tetikler. Yani başarılı olmanın en temel nedeni hayatımızdaki ihtiyaçlarımızdır. İnsanoğlu olarak yaşamımızı sürdürmek için gerekli olan ihtiyaçlar sınırlıdır, ancak isteklerimiz sınırsızdır. Bu isteklerimiz aslında ihtiyaçlarımızı oluşturur.
Dolayısıyla ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için bir bedel ödemeliyiz. İşte tam bu noktada başarmak dürtüsü insanı etkisi altına alır.
Bazı insanlar vardır, bir işi başarmak için her türlü bedel ödemeye hazırdır ki göreceli olarak doğru olan da budur. Çünkü başarı bir alış veriş gibidir. Nasıl ki bir ürünü satın almak için belli bir miktar para ödüyorsunuz, bir işi başarmak içinde mutlaka bir bedel ödersiniz. Ancak bedel ödemekte her zaman başarılı olacağınız anlamına gelmez. Ama bedel ödenmiştir bir kere, eğer başaramazsınız para iadesi yoktur.
Ödenilen bedel karşılığında başarısız olmak sizi üzmemeli. Çünkü her başarısızlık başka bir başarı yolunun kapısını aralar. Bir işi başarmak için ödeyeceğiniz bedelleri bilmek size başarının yolunu açar. Bu olaya örnek verecek olursak; işten çıkıp eve doğru yürüyorsunuz. Her zaman bildiğiniz yolu kullanırsınız öyle değil mi? Çünkü o yolda ne olduğunu biliyorsunuz. Diğer yolu tercih etmezsiniz çünkü ne ile karşılaşacağınızı bilmiyorsunuz. Başarı da bunun gibidir. Eğer bir işi yaparken başarısız olursanız tekrar deneyin. Çünkü o işte artık karşınıza çıkabilecek engelleri biliyorsunuz. Yani bildiğiniz yol sizi başarıya götürecektir. Tıpkı her gün aynı yolu kullanıp eve gittiğiniz gibi.
Başarılı olmayı özetleyecek olursak; bir işi başarmak istiyorsak o işi severek yapmalıyız, mecbur olduğumuz için değil. Kimse her işte başarılı olacak diye bir kaide yoktur. Zaten “başarmak” belirli bir birikim sonucu olacak olan bir şeydir. Kimseden bir anda başarılı olmasını bekleyemezsin, çünkü başarılı olmak sadece başkalarından öğrenilecek bir şey değildir. Zamanla ve tecrübeyle başarının yolunu kişi kendisi bulur. Başarılı olmak için sabretmeniz gerekir!