Kravat dünya tarihin de ilk kez 1635 yılında Fransız Kralı 8. Louis için savaşan şövalyeler arasında bir grup askerin kıyafetlerindeki bir ayrıntı sebebiyle diğer askerlerden ayrılabilmesi için ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Hırvat askerleri de buna benzer bir kumaş kullanıyorlardı. Boyunlarına bağladıkları için onları farklı kılıyordu. Savaşa gidecekleri sırada, hüzünlü olan askerlerin eşleri, anneleri atkılarını çıkarıp askerlerin boyunlarına bağlamış ve bu bağladıkları atkılara birer düğüm atmışlardı. Hırvat askerleri taktıkları bu atkıya özel anlamlar veriyorlardı. Bazıları bu atkılara bakarak eşlerini, annelerini hatırlıyorlar, bazı askerler de yaptıkları özel düğümlerle kötülüklerden korunacaklarını inanıyorlardı.
Savaşın devam ettiği sırada Hırvat askerlerinin boyunlarındaki özel bağlar dikkatlerden kaçmadı. Kadınlardan bir anı olarak bulunan bu bağlar, Fransız modacıların elinde önem arz eden bir aksesuara dönüşürken, zamanla büyük değişimlere uğradı.
Savaş sonlandıktan sonra evlerine dönen Fransız askerler normal hayatlarında kullanmaya devam ettiler. Kravat özellikle Fransız askeri birliğinde ve üst askeri sistemlerinde üstünlükleri belirtmek amacıyla 1650‘li yıllarda iyice yayılmaya başladı. Fransızlar kendi usulüyle geliştirdikler bu enteresan akseusara “A la Croate” (Hırvat Usulü) adını vermişlerdi. Günümüze kravat olarak gelen bu kelime öbeği , çok modern yaşamların vazgeçilmezi haline de gelmiştir.
Kravatın renkleri, kumaşın üzerinde kullanılan desenler, bağlama biçimleri, sosyal sınıflar arasında farklılık yaratırken, bazı bölgelerde sınıflar yaratmaya başlamıştır.
Osmanlı’da ilk kravat takan padişah Abdülmecid olarak bilinmektedir. Batılılaşma sevdasına tutulan Osmanlı Devletinde ilk önce aydınlar kravatı takmaya başlamışlardı, padişahın da yeğlemesi üzerine devlet dairelerine girmiş oldu.
Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, kıyafet devriminden sonra iyice yaygınlaşan kravat kullanımı, bir süre sonra halk arasında popülerliğini yitirerek, özel günler için dolaplara kaldırıldı.
Günümüzde artık kravat hem günlük ve hem de özel günlerin vazgeçilmezi olarak kıyafetlerimizin bir aksesuarı haline gelmiştir.