Hristiyanlığın henüz tam olarak kabul edilmediği ve Pagan dinlerinin hüküm sürdüğü dönemde yapılmış olan Kaya Kiliselerinin sıklıkla görüldüğü Nevşehir’de ilk müzecilik çalışmaları Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Kütüphanesi’nde toplanmış olan arkeoloji ve etnografya açısından değerleri bulunan eserler ile başlanmıştır. 1965 yıllarına gelindiğinde yine Damat İbrahim Paşa Külliyesi içerisindeki imaret odası restore edilerek, depolanmış eserler buralara taşınmış ve 1967 yılında da müze teşhire açılmıştır.
Söz konusu bina, 13. Yüzyıl başlarında yaptırılmış olup içerisinde barındırdığı müzelik eserlerin dışında kendisi başlı başına bir sanat ve tarihi eserdir. Müze’de arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.
1. Salon
Bu bölümde 13. Yüzyıla tarihlenen mimari eserlerinin tasvrinin yer aldığı fotoğraflar ile gene 13. Yüzyıla tarihlenen erkek ve kadın giysileri ile saray hayatını tasvir eden minyatürler, el yazması kitaplar sergilenmektedir.
2. Salon
Bu seksiyon tamamıyla arkeolojik eserlere ayrılmış durumdadır. Kronolojik bir sıra ile sergilenen eserlerin en dikkat çekenleri, tarih öncesi devirlerde yapılmış olan baltalar, pişmiş topraktan imal edilmiş çanak – çömleklerdir. Bunun dışında bu bölümde bir dönem İç Anadolu’da hakimiyet kurmuş olan Hitit devrine ait çanak çömlekler ile Frigya dönemine ait fibulalar, süs eşyaları ve Bizans dönemi süs eşyaları sergilenmektedir. Bunun dışında salonda bulunan İsa Tasvirleri de oldukça önemlidir.
3. Salon
Bu bölüm de tamamıyla etnografik eserlere ayrılmış durumdadır. Bu eserleri sayacak olursak; Porselen ve fayanslar, pişmiş topraktan yapılmış çanak – çömlekler ve tabaklar, gaz lambaları, Osmanlı döneminde giyilmiş erkek ve kadın giysileri ile giyim eşyaları; ok ve yay gibi silahlar, mutfak eşyaları ve süs eşyaları bu bölümde sergilenmektedir.
Müzenin bahçesinde ise Bizans dönemine ait Pithos adı verilen büyük küpler, değirmen taşları ve çeşitli dönemlere ait yazıtlar ile mezar taşları bulunmaktadır.
Nevşehir Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Kayseri Caddesi’nde bulunan Anıt Park’ın hemen yanında Türbe sokakta imar edilmiş olan müzeye ulaşım için bu caddeden geçen otobüs ve minibüsleri kullanabilirsiniz. Pazartesi hariç haftanın diğer bütün günleri 08:00 ile 17:00 saatleri arası açık olan müze tarihe meraklı ziyaretçilerini bekliyor.