26 Nisan 2024, CumaRSSKünyeIletisim
ÃœYELÄ°K Ä°ÅžLEMLERÄ°
SON EKLENEN VIDEO
FACEBOOKUN ANDROİD İÇİN YENİ UYGULAMASI: HOME
REKLAMLAR
SON YORUMLAR
ALFRED DE MUSSET Necla İsalar o kadar aradım musset hakkında iyi yazı bulamadım. tüm baktıgım yerlerde bır iki satır açıklamadan başka bir şey yoktu. burada buldugum için mutlu old...
OSMANLI PADİŞAHLARININ ÖZELLİKLE Gündem Türkiye Sn. @Erhan Özdemir; Kopyalama yerine, site linkini paylaşabilir veya sayfanın Print Scrn tuşu ile fotoğrafını çekebilirsiniz... ...
TOPLUMDAKİ BİREY SAYISI ve NÜFUS İpek Önder Ahmet bey bana ulaşır mısınız? Önemli. nuripekonder [at] gmail.com
ERKEK SAĞLIĞI VE PROSTAT BÜYÜMES ömer yıldırım Özellikle erkeklerde çok görülen prostat büyümesi ve prostatit benzeri hastalıkların böbreklerin zarar görmemesi için mutlaka tedavi edilmelidir. pros...
BULGARİSTAN VE JAPONYA ÖRNEĞİ selamettin acun keske bu yazıyı biz değil de okuması gerekenler okusa ona göre bişeyler yapmaya calıssa, ne bilim bir adım bir kıvılcım yaratsa. Biz yandık yetenekl...
MASALLAR VE MASAL TÜRLERİ Emin ÇELİK yazılarınızı başından bu yana takip ediyorum benim için masal ve edebi türler içerisinde sanki ayrı bir tür özelliği taşıyor. tek başına şiir gibi tek...
OLMAZSA OLMAZ ANDROİD UYGULAMALA Safa ARSLANER Angry Birds Aslında basit bir uygulama ancak sesler ve görselliğin mükemmel uyumu sayesinde bir anda oyunun bağımlısı olabiliyorsunuz......
DAVRANIŞ ANALİZİ NE ŞEKİLDE YAPI Emin ÇELİK sadece çocuklar için değil gündelik yaşantımızda biz büyükler içinde tüm bunlar geçerli. sadece içimizdeki isimleri farklı oluyor. oldukça şık bir yaz...
HARİCİ HARDDİSK ALIRKEN DİKKAT E Safa ARSLANER Aslına bakarsanız HDD alırken yaptığımız en büyük yanlışlık ucuzuna kaçmak oluyor. Bazı teknoloji marketlerinin elinde kalan ürünleri yarı fiyatlarına...
BİLGİSAYAR NEDEN YAVAŞLAR? sena kızıl Şu başlangıçta açılan uygulamalar durumundan haberdar değilimde bu çok iyi oldu, hemen sıkı bir temizliğe başlıyorum, inşallah hızlanır biraz makinam ...
En Çok Aranan 30
SAĞLIK >  Anabilim Dalı >  

KBB NEDÄ°R? KULAK BURUN BOÄžAZ ANATOMÄ°SÄ° ve HASTALIKLARI
KBB NEDÄ°R? KULAK BURUN BOÄžAZ ANATOMÄ°SÄ° ve HASTALIKLARI
Kategori
Zaman
20.04.2012 06:01
Yazar
SERRA KARATAÅž
Okunma Sayısı
15395

Kulak Burun Boğaz Anatomisi ve Hastalıkları

Auris (kulak):

      Kulak (auris) iÅŸitme vazifesini yaparak duymamızı saÄŸlayan ve denge sıvısını içinde barındıran incecik zarı ile hassas anatomik organdır. Kulak üç dalda incelenir:


Burun:

      Burnumuz anatomik yapısı itibari ile yüzümüzün tam ortasında, üst dudak ve alın arasında, dışa doÄŸru yüzümüzün en çıkık organı olup, koku alma yeteneÄŸi ile teçhizatlı, soluma ve nefes almada oldukça etken bir rolü olan, iki delikli bir soluma ve koklama organıdır. Nefes alıp verdikçe veya herhangi bir ÅŸeyi koklarken burun deliklerinde ki boÅŸluklar dışarı doÄŸru açılır. Öte yandan da yutaÄŸa baÄŸlıdır. Burnumuzun içersinde kılcal damarlar, kıllar,  mukus(halk arasındaki tabiri ile sümük) tabakası bulunmaktadır.


BoÄŸaz:

     Başımızın boynumuz ile birleÅŸtiÄŸi alandan baÅŸlayıp, gırtlağımızdaki kıkırdağın alt kısmındaki yemek borusu hizasına kadar olan kısma, boÄŸaz denir. BoÄŸaz, tüm duvarları kaslarla çevrili olan, ağızdan sonraki en mühim sindirim sistemimizdir.


Boğaz; üç ana kısma açılır:


Kulak burun boğaz hastalıkları nelerdir?

  1. Bademcik iltihaplanmaları
  2. Geniz eti
  3. Faranjit
  4. Boğaz reflüsü
  5. Saman nezlesi
  6. Sinüzit
  7. Burun tıkanıklığı
  8. Horlama
  9. Orta kulak iltihabı
  10. Kulak çınlaması
  11. BaÅŸ boyun kanserleri
  12. Yutma güçlüğü

     Daha bir çok hastalıklarda bu baÅŸlıkların altlarında birkaç alt baÅŸlık olarak sayabiliriz. Biz ÅŸimdilik buana baÅŸlıklar hakkında bilgi verelim.


BADEMCÄ°K Ä°LTÄ°HAPLANMALARI:

     AÄŸzımızın geri kısmında, her iki yanda bulunan bademciklerin iltihaplanması demektir. Bademcikler bir nevi filtre görevi görürler. ÇeÅŸitli mikro organizmaları ağızdan içeri sokmazlar. BoÄŸazında hassasiyeti olan bireyler ÅŸiddetli bakteriler karşısında direnemez ve yenik düşerler. Bu mücadele sonrası vücudun direnci kırılır ve bademcik iltihaplarının(tonsilit) oluÅŸmasına sebep olur. BoÄŸazı ÅŸiÅŸer ve aÄŸrısı bir hayli olur.

Belirtileri:

GENÄ°Z ETÄ°:

     Geniz eti, burnumuzun arkasındaki boÅŸlukları dolduran küçük bir bademciktir. Görevi solunum yollarından gelebilme ihtimali olan her türlü mikropları yakalamak ve böylelikle vücudu korumaktır. Bir hayli küçük oldukları için muayenede genelde görülmezler.

     Sık, sık mikrop kapan burun eti büyür ve özellikle çocuklarda çok zorlu bir dönem baÅŸlamasına neden olur. Nefes almakta zorlanan çocuklarda uyku düzeni bozukluÄŸu, sık hastalanma, altını ıslatma gibi durumlara neden olabilir.

FARANJÄ°T:

     Arka yutak iltihaplanmasıdır. Vücutta kırıklık hissi ile birlikte boÄŸazda aÄŸrılar ile görülebilir.

BOĞAZ REFLÜSÜ:

     Mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın bozulması ile midenin sindirim için salgıladığı asitlerin yukarı kaçması ve rahatsız etmesi sonucu çıkan bir hastalıktır. Özellikle çocuklarda iÅŸtahlarını kapatır ve yemek yememe isteÄŸine neden olur.

SAMAN NEZLESÄ°:

     Bahar aylarında alerji kaynaklı kaşıntı, döküntü bol miktarda burun akıntısı ile gelir.

SÄ°NÃœZÄ°T:

     Burun boÅŸluÄŸunda var olan sinüslerin kanallarının iltihaplanması sonucu sinüzit oluÅŸur. Tedavisi kolay fakat uzun da sürebilen hastalıktır. Nadiren de olsa ciddi komplikasyonlar görülebilir.

BURUN TIKANIKLIÄžI:

     Nefes alırken zorlanma ve tıkanmaya denir. Birçok nedeni olabilir.

BURUN KANAMALARI:

     Burun kanamaları keyif bozucudur, fakat tehlikeli bir sonuçta oluÅŸabilir. Bu nedenle önemsenmesi gerekir. Ä°ki türlü burun kanamaları vardır bunlar;


HORLAMA:

     Burun ve ağız boÅŸluÄŸu darlığından gelen gürültü ÅŸeklindeki sese horlama denir. Her insan zaman zaman horlayabilir. Fakat burada rahatsız eden kronikleÅŸmesi ve ilerleyen zamanlarda uyku apnesine dönüşmesi, sonucu rahatsız edici bir durum ortaya çıkar.

Horlama mühim bir sorun mudur?

     Sosyal açıdan bakılırsa horlama ciddi bir sorundur. Bireyleri sosyal ortamdan uzaklaÅŸtırır. Ayrıca aile içinde de sorundur, çünkü eÅŸler arasında rahatsızlık söz konusu olduÄŸunda bölünme, ayrı kalma gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle horlamanın nedeni anlaşılmalı ve sebep olan semptomları gidermelidir.


Horlamanın kişisel bir tehlikesi var mıdır?

     Evet vardır. Tıkanıklığın artması ve düzenli nefes alamama gibi, uyku apnesi gibi tutulmalarda hayati tehlike vardır. Hastanın böyle durumlarda solunum cihazına baÄŸlanması gerekebilir. Bu nedenle mutlaka bir uzman hekim tarafından görülmelidir.

ORTA KULAK Ä°LTÄ°HAPLANMALARI:

     Ä°Ã§ kulak ve kulak zarının arasında kalan kısımlardaki iltihaplanmalara orta kulak enfeksiyonu denir. Çocuklarda sık görülmesi ile birlikte, yetiÅŸkinler nadiren ve yaÅŸlılarda ise hemen hemen hiç görülmez.


Belirtileri?

     Hastalığın tedavi edilmesi önemlidir. Önemsenmez ve tedavi edilmez ise ÅŸayet hastalık kronikleÅŸir. Ä°lerlemesi durumunda kulağın iÅŸitme yeteneÄŸini kaybetmesi söz konusu olabilir.


Tedavisi?

     Bütün iltihaplı hastalıklar gibi hekim tarafından uygun görülen antibiyotikler tarafından tedavi edilir.


KULAK ÇINLAMASI:

     Genelde halk arasında “birisi beni konuÅŸuyor“ diye yorumlansa da kulak çınlaması mühim bir hastalığın belirtisidir aslında. Zamanında bir hekime gösterilmeyen kulak çınlamalarında hastanın yaÅŸam huzuru bozuluyor ve hastayı asosyal ve depresif bir hale sokuyor. Sizi birimi anıyor bilemeyiz ama ÅŸayet kulağınız çınlıyor ise sizi bir hastalık anıyor anlamına da gelebilir.

Etiket Ýkon
YORUM PANELÄ°
Gönder
500
Toplam 1 adet yorum yapılmıştır.TÜM YORUMLAR
30.06.2012 01:04Tahsin Demir
Kulakla ilgili hastalıklara son yıllarda daha çok eğiliyorlar sanırım. Çünkü şu vertigoyu falan şurda birkaç yıldır tanıyoruz. Teşhisi konulması zor olan böyle vertigo gibi, şimdi adını unuttum panik atak zannedilen bir hastalık var. İyi araştırmak lazm.
[ 2012 Versiyon 2.00a ] [ Yazılan her yazı yazarların sorumluluğundadır. Hiçbir yazı izin alınmadan kopyalanamaz. ]
iletisim

DMCA