Sağlıklı diyet için yapılması gerekenler;
- Çabuk kilo vermek adına kullanılan ve birçok yan etkisi bulunan ilaçlardan kaçınılmalı. Sağlıklı kilo vermek için ilk olarak kişi sağlık kontrollerinden geçmeli ve uzman diyetisyen tarafından beslenme yapısına uygun zayıflama diyeti hazırlanmalı.
- Öğünleri atlamadan düzenli yemek yenmelidir.
- Tüketilen besinler de hayvansal yağlar tercih edilmemeli. Bunun yerine bitkisel sıvı yağlar ve zeytinyağları kullanılmalı.
- Yemekler hazırlanırken kızartma ve kavurma yöntemleri yerine haşlama, fırında pişirme ya da ızgara yöntemleri tercih edilmelidir.
- Sebze meyve tüketimi mevsimine uygun olmalıdır.
- Yemek yerken hızlı yemekten kaçınılmalı ve yiyecekler iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır.
- Tüketilen besinlerin mümkün olduğu kadar küçük tabaklara hazırlanmış porsiyonlar halinde olmasına dikkat edilmelidir.
- Vücutta oluşan zararlı maddelerden kurtulmak ve vücut sağlığı için günde an az bir buçuk litre su tüketmeye dikkat etmeli.
- Kan şekerini etkilemeyen besinler tercih edilmelidir. Saf şeker içeren besinler yerine bulgur, kepekli ekmek ve makarna türü besinlerin tüketilmesinde yarar vardır.
- Haftada en az 2 kez 30 dakikalık spor yapılmalıdır.
Bilinçsiz bir şekilde uygulanan diyetler vücutta bazı sağlık sorunlarına neden olur. Bu sağlık sorunlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ciltte kuruluk.
- Kansızlık.
- Kabızlık.
- Kalp ritminde bozukluk
- Saç dökülmesi.
- Tansiyon hastalıkları.
- Adet düzensizliği.
- Baş ağrısı.
- Yorgunluk hissi.
- Sürekli uyuma isteği.
Yapılan bilinçsiz diyetler kişinin metabolizma hızında düşüş meydana getirerek diyet yaparak verdiği kiloları diyeti bıraktıktan sonra hızla geri almasına neden olur. Kişi bu yüzden sürekli zayıflamak için diyet uygular hale gelir. Diyet uygulayarak aşırı zayıflama isteği kişinin bağışıklık sistemine zarar vererek vücut direncini azaltır ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.