Böbrekler tarafından kandan süzülen gereksiz sıvılar idrar olarak dışarı atılır. Bu sırada bazen bazı katı maddeler idrar yollarına geçerek böbrek taşlarını oluşturur.
BÖBREK TAŞLARI KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Uzmanlar böbrek taşlarının kimlerde görüldüğünü şöyle açıklıyorlar: Erkelerde kadınlara göre iki kat fazla görülür. 20-40 yaş arası kişilerde daha sık görülür. Yine her zamanki gibi genetiğin rolü çok büyüktür. Ailesinde taş öyküsü bulunan kişilerde daha fazla görülür. Tek ve yapısal bozuk olan böbreklerde taş oluşumu daha sık gözlenir. Sık idrar yolu hastalığı geçiren kişilerde böbrek taşına daha sık rastlanır. Uzmanlar ayrıca kullandığımız mide, antibiyotik ilaçları ve kortizonunda böbrek taşı yapımına sebep olduğunu söylüyorlar. Ağır egzersiz yapan, sıcak bölgelerde yaşayan, aşırı sıcak ortamlarda çalışan kişiler çok terleyip sıvı kaybettikleri için böbrek taşı hastası adayı olarak görülürler.
BÖBREK TAŞI ÇEŞİTLERİ
Uzmanlara göre böbrek taşı çeşitleri dört tanedir. Görülmesi en yüksek olan kalsiyum taşlarıdır. İdrardaki fazla kalsiyum birikmesi bu tür taşlara neden olur. Enfeksiyon taşları, genellikle iri taşlar olarak bilinir. Kadınlarda idrar yollarındaki iltihaplanmalar tedavi edilmezse bir süre sonra bu tür taşlara dönüşebilir. Ürik asit taşları genellikle faza et yiyen kişilerde görülür. Gut hastalığı ve kemoterapi alımı bu taşların oluşumuna zemin hazırlar. Bu tür taşlar röntgende görülmez ultrasonografi ile tespit edilir. Son olarak sistin taşlarına değinen uzmanlar bunların metabolizması bozuk olan kişilerde görüldüğünü söylüyorlar. Ve bu tür taşların diğer taşlara oranla daha az görüldüğünü belirtiyorlar.
BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ
Genellikle bel ve sırt bölgelerinde ağrı olarak karşımıza çıkar. Eğer idrar yolunda tıkanma var ise bu ağrıların şiddeti artar dayanılmaz hale gelebilir. Uzmanlar 4 mm altındaki taşların ağrısız idrarla atılabildiğini 10 mm geçen taşların ise cerrahi müdahale gerektirdiğini belirtiyorlar.