Öncelikle karakter eğitimi dendiğinde akla neler gelir? bu duruma bir bakalım. Karakter eğitimi çok kapsamlı bir konudur ve bir çok durumu içine alır. İçine aldığı konular iyi bir yaşamın temel taşlarını oluşturur. Örneğin; düşünceli olmak, saygılı olmak, farklılıkları tanımak, sevgi, güven, özgüven, sorumluluk, adalet, dürüstlük, yardımlaşma ve işbirliği, hoşgörü, vatandaşlık, sabır, vefa, özdenetim, empati, özgürlük, mutluluk… gibi konular karakter eğitiminde doğru bir şekilde verilmelidir.
Karakter (değerler) eğitiminin nasıl gelişeceğine göz atacak olursak. Eğitim ailede başlar ve okulda devam eder. Çocuk ailede karakterinin büyük bir bölümünü kazanır ve bunun için çocukların nasıl olacağına aile karar verir istisna durumlar tabi ki vardır. İyi model olan anne ve baba çocuklara güzel değerler kazandırır. Baba evde sürekli bağıran konumda ise çocuk da isteklerinin o şekilde giderilebileceğini düşünür ve ona göre hareket eder. Evde saygı ve sevgi ortamı var ise bunun ne kadar değerli olduğunu görür ve o da saygılı olmayı öğrenir. Çocuklar ailedeki modellerden edindikleri karakterle okula başlarlar ve öğretmen tarafından öğretilenleri önceki öğrenmelerine katarlar. Okul öncesi kurumları çocuklara değerler eğitimini verebilmek için ideal bir ortamdır. Örneğin; elini yıkamayan, tuvalet temizliğine dikkat etmeyen, dişlerini fırçalamayan bir çocuk kolayca bu durumları yapabilir hale gelir. Okul öncesi ortamın çocuklara en çok verdiği şey sosyal bir biçimde öğrenmedir, işbirlikçi çalışabilmedir. Oyun sayesinde her şey güzelce aktarılabilir. Oyunla öğrenme esasına dayalı eğitim vardır ve öğrenmeler gayet kalıcı olur.
Değerler eğitiminden farklılıklara saygıyı ele alalım. Farklılıklara saygıyı nasıl öğretebiliriz? Son yıllarda bu konu üzerinde bir çok çalışma yapıldı ve kimlikli bebekler çalışması ortaya konuldu. Gerçekten güzel bir örnek değerler eğitimi adına.
Kimlikli bebeklerin özellikleri; her bebek farklı, birisinin kolu, birisinin bacağı yok, birisi gözlüklü, birisinin teni beyaz, birisinin teni esmer, birisinin saçı turuncu, birisinin rengi yok(albino), diğeri şişman, bazısı çok zayıf ve bir diğeri çilli. Kimlikli bebekler çocuklara verilir ve onlarla ilgili bir çok etkinlik tasarlanabilir. Drama etkinliğinde onların yaşamları ele alınabilir. Türkçe dil etkinliğinde onların yerine kendilerini koymaları istenerek yaşayabilecekleri zorlukları anlatmaları istenir. Kimlikli bebekler geliştirerek kullanabileceğiniz bir çalışmadır.