26 Nisan 2024, CumaRSSKünyeIletisim
ÃœYELÄ°K Ä°ÅžLEMLERÄ°
SON EKLENEN VIDEO
FACEBOOKUN ANDROİD İÇİN YENİ UYGULAMASI: HOME
REKLAMLAR
SON YORUMLAR
ALFRED DE MUSSET Necla İsalar o kadar aradım musset hakkında iyi yazı bulamadım. tüm baktıgım yerlerde bır iki satır açıklamadan başka bir şey yoktu. burada buldugum için mutlu old...
OSMANLI PADİŞAHLARININ ÖZELLİKLE Gündem Türkiye Sn. @Erhan Özdemir; Kopyalama yerine, site linkini paylaşabilir veya sayfanın Print Scrn tuşu ile fotoğrafını çekebilirsiniz... ...
TOPLUMDAKİ BİREY SAYISI ve NÜFUS İpek Önder Ahmet bey bana ulaşır mısınız? Önemli. nuripekonder [at] gmail.com
ERKEK SAĞLIĞI VE PROSTAT BÜYÜMES ömer yıldırım Özellikle erkeklerde çok görülen prostat büyümesi ve prostatit benzeri hastalıkların böbreklerin zarar görmemesi için mutlaka tedavi edilmelidir. pros...
BULGARİSTAN VE JAPONYA ÖRNEĞİ selamettin acun keske bu yazıyı biz değil de okuması gerekenler okusa ona göre bişeyler yapmaya calıssa, ne bilim bir adım bir kıvılcım yaratsa. Biz yandık yetenekl...
MASALLAR VE MASAL TÜRLERİ Emin ÇELİK yazılarınızı başından bu yana takip ediyorum benim için masal ve edebi türler içerisinde sanki ayrı bir tür özelliği taşıyor. tek başına şiir gibi tek...
OLMAZSA OLMAZ ANDROİD UYGULAMALA Safa ARSLANER Angry Birds Aslında basit bir uygulama ancak sesler ve görselliğin mükemmel uyumu sayesinde bir anda oyunun bağımlısı olabiliyorsunuz......
DAVRANIŞ ANALİZİ NE ŞEKİLDE YAPI Emin ÇELİK sadece çocuklar için değil gündelik yaşantımızda biz büyükler içinde tüm bunlar geçerli. sadece içimizdeki isimleri farklı oluyor. oldukça şık bir yaz...
HARİCİ HARDDİSK ALIRKEN DİKKAT E Safa ARSLANER Aslına bakarsanız HDD alırken yaptığımız en büyük yanlışlık ucuzuna kaçmak oluyor. Bazı teknoloji marketlerinin elinde kalan ürünleri yarı fiyatlarına...
BİLGİSAYAR NEDEN YAVAŞLAR? sena kızıl Şu başlangıçta açılan uygulamalar durumundan haberdar değilimde bu çok iyi oldu, hemen sıkı bir temizliğe başlıyorum, inşallah hızlanır biraz makinam ...
En Çok Aranan 30
KÜLTÜR & SANAT >  Müze >  Akdeniz Bölgesi >  

ANTALYA MÃœZESÄ°
ANTALYA MÃœZESÄ°
Kategori
Zaman
09.01.2013 20:13
Yazar
BuÄŸra KURU
Okunma Sayısı
3612

                Akdenizin turist cenneti olan Antalya ilinde ilk müze çalışmaları 1922 yılında baÅŸlamıştır. Ä°lk olarak Alaaddin Camisinde, Antalya ve çevresinden toplanan arkeolojik eserler depo edilmiÅŸtir. Daha sonra 1934 yıllarına geldiÄŸimizde, depodan seçilen eserler, Yivli Minare ve küllyesine taşınarak 1937 yılında da teÅŸhire açılmıştır.

                Bu tarihlerde yapılmaya baÅŸlanan Perge ve Side arkeolojik kazılarından bulunan eserlerin gün yüzüne çıkartılması ile müze zenginleÅŸmiÅŸ ve yeni bir binaya ihtiyaç duymuÅŸtur. 1965 yılında modern bir bina yapılmaya baÅŸlanmış ve 1972 yılına gelindiÄŸinde de müze sergiye açılmıştır.

                Antalya Müzesi’nin çocuk bölümü dahil toplam 14 salonu olup, kronolojik bir sıra gözetilerek eserler sergilenmektedir.

 1) Tabiat Tarihi ve Prehistorya Salonu

                Müzenin bu seksiyonunda tarih öncesi jeolojik zamanlarda oluÅŸmuÅŸ olan fosillerin sergilendiÄŸi 3 adet vitrin bulunur. Bu vitrinlerden sonra Anadolu’da bilinen en eski yerleÅŸme olan, Alt Paleolitik çaÄŸdan, Roma dönemine kadar kesintisiz bir stratigrafi (tabakalaÅŸma) gösteren Karain MaÄŸarası’nda yapılan kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkartılmış olan çakıl ve taÅŸtan yapılma baltalar, kazıyıcılar ile kemik aletler sergilenmektedir.

                Karain, Antalya’ya 27 km uzaklıkta bulunan Åžam Dağı’nın eteklerinde oluÅŸmuÅŸ bir maÄŸaradır. Buranın geniÅŸ bir dönemin stratigrafisini göstermesinin yanı sıra, Mezolitik yani paleolitik ile neolitik dönem arasındaki geçiÅŸ döneminde yaÅŸamış olan Homo Sapiens Neanderthalensis ırkındaki insanlara da ev sahipliÄŸi yapmış olması son derece önemlidir.

                Burada ayrıca Semayük merkezinden ele geçen mezar buluntuları da sergilenmektedir.


2) 1. Küçük Eserler Salonu

                Önceleri el işçiliÄŸi ile büyük uÄŸraÅŸlar sonucu yapılan seramik kaplar, çömlekçi çarkının icat edilmesi ile büyük büyük bir geliÅŸim göstermiÅŸtir. Seramik kap formları, üzerlerine iÅŸlenen bezemelerin üslupları Ä°.Ö. 12. Yüzyıldan itibaren 3. Yüzyıla kadar uzanan süre içerisinde yapılmış olan kaplar burada sergilenir. Burada ayrıca makyaj malzemeler ile takılar da sergilenmektedir.

3) Tanrılar Salonu

                Bu salonda bulunan heykellerin hepsi Perge kazılarında bulunmuÅŸ olan, Grek Orjinallerinden Ä°.S. 2. Yüzyılda Roma döneminde kopya edilmiÅŸ heykellerdir. Salonda ilk baÅŸta Zeus olmak üzere onun çevresinde sıralanan, Aphrodite, Athena, Tykhe, Nemessis, Hygieia, Hermes, Artemis, Dioskurlar bulunur. Bunların karşısında da Mısır tanrıları; Serapis, Ä°sis ve oÄŸulları Harpokrates bulunur.


4) 2. Küçük Eserler Salonu

                Bu seksiyonda yer alan vitrinlerde Ä°.Ö. 4. Yüzyıldan itibaren Ä°.S. 6. Yüzyıla kadar geçen dönemde yapılmış olan eserler sergilenir. Bu eserlerin arasında, Mısır Kraliçesi Benerike’ye adanan vazo, üzerinde Athena kabartması bulunan gümüş tabak, bronz Apollon ve Herakles heykelleri, Attis başı, Priapos’un mermer heykeli ve piÅŸmiÅŸ topraktan imal edilmiÅŸ figürinler bulunmaktadır.

                Bu salonda bulunan sualtı vitrininde ise, antik çaÄŸlarda btmış olan gemilerde yapılan kazı çalışmaları sonucu elde edilen eserler sergilenmektedir.


5) Ä°mparatorlar Salonu

                Roma döneminde yapılmış olan Portreler bu bölümde sergilenmektedir. Özellikle Ä°.S. 2. Ve 3. Yüzyılda yapılmış olan Traian, Hadrian, Ä°stanbul’un 2. Kurucusu Septimus Severus gibi imparatorların büstleri oldukça önemlidir. Bu büstlerin hemen hepsi Perge kazılarında gün yüzüne çıkartılmıştır. Bu bölümdeki en önemli eserlerden birisi ise; üç güzeller adı ile bilinen heykel grubu ile siyah – beyaz mermerden yontulmuÅŸ dansöz heykelidir.


6) Mezar Kültürleri Salonu

                Bu seksiyondaki lahitlerden olan Domitias Filiskas ve ailesine ait olan 2 lahit oldukça güzeldir. DiÄŸer bir önemli lahit ise Ä°.S. 2. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Herakles lahitidir.

                Salonda ayrıca bir takım mezar stelleri ile kül kapları da sergilenmektedir.


7) Mozaik ve İkona Salonları

                Bu bölümde bulunan en önemli mozaik, Herodotos, Demosthenes, Hesiodos, Solon, Thukydides, Lykurgos, gibi antik çağın önemli filozof ve devlet adamlarının yer aldığı Filozoflar MozaiÄŸidir. Seleukeia’dan gelen bir diÄŸer mozaikte de çalgısı ile vahÅŸi hayvanları büyüleyen Orpheus tasfiri yer almaktadır.

                Bu seksiyonda ayrıca Antalya ve çevresindeki kazılardan ele geçmiÅŸ heykeltraÅŸlık örnekleri de bulunmaktadır. Ayrıca bir salonda sergilenen 18. Ve 19. Yüzyıllara tarihlenen ikonalar da, gene Antalya ve çevresinden ele geçmiÅŸ olup burada sergilenmektedir.


8) Sikke Salonu

                Bu salonda Ä°.Ö. 6. Yüzyıldan baÅŸlayarak günümüze kadar gelen, altın, gümüş, elektron ve tunçtan basılmış olan Anadolu sikkeleri sergilenmektedir. Sergide Pamphillia, Pisidia, Lykia bölgelerine ait sikkelerinin yanı sıra, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ile Osmanlı devri sikkeler kronolojik bir sıra gözetilerek sergilenmektedir.


9) Etnografya Salonları

                Bu salonların ilkinde eÅŸsiz güzellikteki çiniler, porselenler, niÅŸan, mühür ve saat gibi ziybet eÅŸyalarının yanı sıra kilitler ve anahtar ile giysiler sergilenmektedir.

                Bu salondaki çinilerin büyük bir çoÄŸunluÄŸu Selçuklu ve Osmanlı döneminde imal edilmiÅŸ olan eserlerdir. Selçuk çinileri Aspendos’tan getirilmiÅŸ Kubadabad tipli çinilerdir ve 13. Yüzyıl ortalarına tarihlenir.  Osmanlı çinileri ise 15,16,17 ve 18. Yüzyıllara tarihlenen Ä°znik çinileridir.

                Bu bölümdeki salonlarda aynı zamanda ibadet eÅŸyaları; Antalya ve yöresinde kullanılmış olan süs eÅŸyaları, mühür, giysiler, bindallılar, kuÅŸak ve baÅŸlıklar da sergilenir. Ä°kinci salona giden geçitte ise el yazması sanatı ile ilgili eserler, halılar ve silahlar sergilenir. 2. Salonda ayrıca UÅŸak, Gördes, Ladik, Mucur, Bergama, Kula Avanos örneklerinin yanı sıra, Antalya bölgesinin dokumaları, Antalya evi, tezgahlar, müzik aletleri, kaşıklar gibi çeÅŸitli etnografik eserler sergilenmektedir.


10) Çocuk Bölümü:

                Müzeye girildiÄŸi zaman karşılaşılan ilk bölüm, çocuk bölümü olarak düzenlenmiÅŸtir. Bu seksiyondaki vitrinlerde antik çaÄŸda yaÅŸamış olan çocukların oynadığı oyuncaklar ile, çocuk seramik ve resimleri sergilenmektedir.


Antalya Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

                Konyaaltı plajının bulunduÄŸu Konyaaltı Caddesinde bulunan müzeye ulaşım minibüs ve otobüs seferleri ile mümkün olmaktadır. Özel araçları ile gelenler, Sakıp Sabancı Bulvar’ının Falez Köprülü kavÅŸağından dönerek müzeye ulaÅŸmaları mümkündür.

                Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan müze 08:00 ile 17:00 saatleri arası ziyaretçilerini bekliyor.

Etiket Ýkon
YORUM PANELÄ°
Gönder
500
Toplam 0 adet yorum yapılmıştır.TÜM YORUMLAR
11.04.2012 21:30 Gündem Türkiye
Bu yazıda onaylanan hiç bir mesaj bulunmamaktadır! Yazımız hakkında yorum yapıp, farklı bakış açılarından bilgiyi daha verimli hale getirebilirsiniz. Sitemize üye değilseniz, üye olmak için lütfen TIKLAYINIZ
Saygılarımızla.
[ 2012 Versiyon 2.00a ] [ Yazılan her yazı yazarların sorumluluğundadır. Hiçbir yazı izin alınmadan kopyalanamaz. ]
iletisim

DMCA