Özellikle İ.Ö. 2. Binden sonra başlayan Dor göçlerinden sonra büyük bir göçe maruz kalan Ege Bölgesi’nin en önemli merkezlerinden birisi olan İzmir’e bağlı olan Bergama ( Pergamon) antik kentinde yıllardır süren kazılardan elde edilen buluntuların depo edilmesi amacıyla ilk olarak 1924 yılında, Bergama Akropolisinde kurulan müze deposu, 1936 yılında yeni binaya taşınarak Bergama Müzesi olarak sergiye açılmıştır.
Müzenin girişinde, sol taraftaki sundurma kısmında, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen sütun başlıkları, saçak, arşitrav ve kabartmalar gibi mimari parçalar ile kadın ve erkek heykelleri sergilenmektedir. Ayrıca bu bölümde ünlü Bergama Zeus altarının bir maketi de sergilenmektedir.
Bu bölümden sonra sol taraftaki büyük salona geçilir. Bu salonda, büyük bir çoğunluğu Bergama Akropolis’inde gün ışığına çıkartılmış olan hellenistik döneme tarihlenen mermer heykeller ile mimari parçalar, kabartmalar ve seramik kaplar sergilenmektedir. Bunları figürinler, cam eşyalar, kandiller ve paralar izler.
Müzenin holünde Bergama Akropolü ile o dönemin hastanesi görevini gören Asklepion merkezinden getirilmiş heykeller yer alır. Bu bölümün sağındaki ikinci büyük salonda ise yine Akropolis ve Asklepion Sağlık Merkezinden getirilmiş heykel ve büstler bulunur. Bu salonun merkezinde ise Bergama’da bulunmuş olan eşsiz bir güzelliğe sahip mozaik bulunur. Bu salonunu vitrinlerinde ise Roma devrine ait küçük eserler ile Bizans ve Osmanlı döneminde basılmış sikkeler sergilenir.
Müzenin girişindeki, sağ taraftaki ikinci sundurmada ise İ.Ö. 5. Yüzyıldan İ.S. 3. Yüzyıla kadar olan uzun döneme ait yazıtlar, kabartmalar ve mermer heykeller ile zafer levhaları ve adak hediyeleri sergilenmektedir.
Bergama Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Cumhuriyet Caddesi, Zafer Mahallesi’nde bulunan müzeye ulaşmak İzmir Merkezden kalkan otobüsler ile oldukça kolaydır. Müze, pazartesi hariç haftanın her günü saat 08:30 ile 17:00 arası ziyarete açıktır.