36. HAFTADA BEBEĞİN GELİŞİMİ NASIL DEVAM EDER?
Bebeğin takriben kilosu 2750 gram civarındadır. Baş ve popo mesafesi de 24 cm, boy uzunluğu ise 46 cmdir. Bebek deri altında yağ depolamaya devam etmektedir. Bebeğin yüzünün bütün karakteristiği oluşmuştur. Yanaklarda oluşan dolgunluk ve yağ oranı bebeğin emme kasındaki kuvvetini göstermektedir. Anne karnındaki bebeğin kafatası şekillenmiştir ama daha sert durumda değildir. Otuz altıncı haftada kollarında ve bacaklarında genel olarak yağ tutulumu başlamaktadır. Bebeğin vücudundaki bütün organ sistemlerinin gelişmesi ve olgunlaşma tamamlanmaktadır.
Bebek yüzdüğü amnion sıvısının içerisinde rahime oranla fazla yer kapladığından sıvının içindeki hareketler oldukça kısıtlanmaktadır. Bebek artık yavaşça doğum kanalına doğru başını çevirir ve bebeğin başı sivrileşmiştir. Bebeğin başında oluşan bu sivrileşme durumu doğum olana dek sürer ama doğum olduktan sonra 1-2 gün içersinde düzelmektedir.
ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER NASIL İLERLER?
Annenin karnı plasentanın büyümesi ile oldukça büyük görünmeye başlar. Çünkü bebeğin içinde bulunduğu amniotik sıvı miktarı artar. Anne karnındaki bebeğin tam kilosunu hesaplamak oldukça zordur. Ayrıca bebeğin içinde bulunduğu amniotik sıvı ve plasentanın ağırlığı açısından belli olmaz. 36. haftada annede uyku problemleri oldukça artış gösterir. Bunun nedeni bu haftada bebeğin aşağı inmesidir. Mesaneye baskı yaparak tuvalete sık gidilir. Anne, gece yatarken fazla sıvı tüketmez ise gece idrara çıkma oranında azalma söz konusudur.
Annenin bilmesi gereken tek konu vardır. O da bebeğin doğum esnasında annenin pelvisinden geçip geçmeyeceğidir. Çünkü bazı kadınların pelvisinden geçebilecek bebek ölçüleri 2,7 2,9 kilo gramdır. Ama bazen de 3,4 kilogramlık bir bebeğin annenin pelvisinden kolaylıkla doğabildiği görülmüştür. Rahmin büyümesi nedeni ile göğüs kafesine baskı yapması sonucunda anne nefes almakta zorluk çekebilir.