Hayatınız için çok önemli bir sınava gireceksiniz ve çalışma konusunda birçok aşamayı geçtiğinize inanıyorsunuz değil mi? Sadece çalışmanın bu hazırlık için yeterli olmayacağını bilmeniz gerekmektedir. Birçok olay sınav durumunuzu etkileme gücüne sahiptir. Bunlardan birisi ve gerçekten önemli olanı biyolojik hazırlıktır.
Biyolojik olarak hazır mısınız bu sınava? Sabah kalkış saatiniz, akşam yatış saatiniz, kahvaltı yapma durumunuz ne şekilde? İşte biyolojik hazırlıkta bunlara önem vermeniz gerekmektedir. Neler yapılabilir bu hazırlık için? Örneğin; sabah sınava yetişebileceğiniz şekilde uyanmaya özen gösterebilirsiniz. Aynı zamanda daha düzenli olmak için kahvaltı yapmak ve bunları alışkanlık haline getirmeniz gerekmektedir. Bunları sınava gireceğiniz süreden en az 3 – 4 hafta önce yapmaya başlamalısınız. Alışkanlık haline getirmek ve biyolojik saatinizi değiştirmek için. Sınava girerken zihinsel ve bedensel olarak dinç olmanız gerekiyor. Sağlıklı bir durumda girilecek bir sınavda oldukça iyi hissedeceksiniz. İyi hissetmeniz soruları yanıtlamanız için avantaj sağlayacaktır.
Biyolojik hazırlığın yanında hafızayı güçlendirmek için yiyeceklere dikkat etmek gerekliliğinden bahsedelim. Farklı farklı besinler vardır ve bunların hepsinden almamız gerekmektedir. Kimisi demir yönünden destekler, kimisi unutkanlığa iyi gelir. İşte bunun için özellikle alınması gereken besinler vardır. Bunlardan bazılar:
Hafızayı güçlendiren besinler: Süt, ceviz, yoğurt, badem, fındık, baklagiller, omega – 3, pekmez, tahıl, B vitamini, demir (yumurta, kırmızı et), havuç, limon, portakal, vs. gibi yararlı olarak bilinen besinleri tüketmek hafıza gücünüzü arttıracaktır.
Hafıza zayıflatan besinler: En çok bilinen ve kullanılmaması gereken bir madde koladır. Cips, çok fazla şeker tüketmek. Bu gibi maddelerin yanı sıra aç kalmamaya da özen göstermek gerekmektedir; çünkü uzun zaman aç kalmak düşünme seviyesini olumsuz etkiler.
Çoğu öğrenci ya kendi istekleriyle ya da aileleri tarafından zorlanarak erken yatıyor sınavdan bir gece önce. Erken yatmak tabii iyi ama her zamanki saatinizden daha önce yatarsınız, biyolojik saatinize de aykırı davranmış olursunuz. Bu sefer uyuyamayıp stres yapar ve sabah da yorgun kalkarsınız.