İnsan beyni hayatının her döneminde öğrenme ihtiyacını karşılayabilecek bilgileri alabilir. Bu bilgiler çeşitli kodlama teknikleri ile insan beynine yönlendirilir. Kod yapısı sadece kendimizin çözebileceği bir kriptolojidir. Fakat her öğrenilen yada saklanması için alınan bilgi beyin tarafından doğru kodlanamayabilir. Burada ortaya çıkacak sorun istenildiği veya gereksinimi olduğunda o bilginin çağırılamaması dolayısı ile hatırlanamamasıdır.
Tekrar etmek kodlamanın doğrulanması ve yapılan bir yanlış kodlama varsa düzeltilmesini sağlar. Yaş gurubu olarak tekrar etmenin faydaları genellikle daha yüksek yaş gruplarında görülür. Çocuk olarak saydığımız bireylerin öğrenme yetileri yaş olarak daha büyük bireylerden fazladır. Tekrar etme alışkanlığı küçük yaşta kazanılabilen bir alışkanlıktır. Bu sıralar uzmanlar tarafından öğrenme yetkinliklerinde sıklıkla gündeme gelen tekrar etme günlük alınan bilginin bilgi alınan ortam dışında tekrar edilmesi beyinin bu bilgiyi geçici bilgilerden ayırarak kalıcı bilgilere yerleştirmesini sağlar.
İnsan sürekli gelişen teknoloji karşısında zorunlu öğrenim halindedir. Hayatını devam ettirmek zorunda olan birey gerek iş hayatında gerekse sosyal hayatta teknolojinin kendisine sağladığı avantajları ancak onu kullanabilirse sahip olur. Tekrar etme denildiğinde alınan bilginin sürekli olarak okunması anlamına gelmez. Ayrıca sadece okunan bilgi tekrar edilmez. Öğrenilmiş olan teknik bir işlemde tekrar tekrar denenerek pekiştirilir. Gündem de bulunan 4+4+4 sistemi küçük yaşta başlanan akademik kariyerin kalıcı olması için bir önlem olarak görülüyor. Yıllarca yapılan deneyler sonucunda özellikle akademik başarı bakımından tekrar etmenin önemi ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak tekrar etme alışkanlığı bilginin doğru kodlanması ve karşılığında verilecek komut ile istenilen zaman çağırılması anlamına gelir.