Türkiye'nin Faydalı Gündemi
SON EKLENEN VIDEO
REKLAMLAR
SON YORUMLAR
ALFRED DE MUSSET
Necla İsalar
o kadar aradım musset hakkında iyi yazı bulamadım. tüm baktıgım yerlerde bır iki satır açıklamadan başka bir şey yoktu. burada buldugum için mutlu old...
OSMANLI PADİŞAHLARININ ÖZELLİKLE
Gündem Türkiye
Sn. @Erhan Özdemir;
Kopyalama yerine, site linkini paylaşabilir veya sayfanın Print Scrn tuşu ile fotoğrafını çekebilirsiniz...
...
ERKEK SAĞLIĞI VE PROSTAT BÜYÜMES
ömer yıldırım
Özellikle erkeklerde çok görülen prostat büyümesi ve prostatit benzeri hastalıkların böbreklerin zarar görmemesi için mutlaka tedavi edilmelidir. pros...
BULGARİSTAN VE JAPONYA ÖRNEĞİ
selamettin acun
keske bu yazıyı biz değil de okuması gerekenler okusa ona göre bişeyler yapmaya calıssa, ne bilim bir adım bir kıvılcım yaratsa. Biz yandık yetenekl...
MASALLAR VE MASAL TÜRLERİ
Emin ÇELİK
yazılarınızı başından bu yana takip ediyorum benim için masal ve edebi türler içerisinde sanki ayrı bir tür özelliği taşıyor. tek başına şiir gibi tek...
OLMAZSA OLMAZ ANDROİD UYGULAMALA
Safa ARSLANER
Angry Birds Aslında basit bir uygulama ancak sesler ve görselliğin mükemmel uyumu sayesinde bir anda oyunun bağımlısı olabiliyorsunuz......
DAVRANIŞ ANALİZİ NE ŞEKİLDE YAPI
Emin ÇELİK
sadece çocuklar için değil gündelik yaşantımızda biz büyükler içinde tüm bunlar geçerli. sadece içimizdeki isimleri farklı oluyor. oldukça şık bir yaz...
HARİCİ HARDDİSK ALIRKEN DİKKAT E
Safa ARSLANER
Aslına bakarsanız HDD alırken yaptığımız en büyük yanlışlık ucuzuna kaçmak oluyor. Bazı teknoloji marketlerinin elinde kalan ürünleri yarı fiyatlarına...
BİLGİSAYAR NEDEN YAVAŞLAR?
sena kızıl
Şu başlangıçta açılan uygulamalar durumundan haberdar değilimde bu çok iyi oldu, hemen sıkı bir temizliğe başlıyorum, inşallah hızlanır biraz makinam ...
En Çok Aranan 30
08.02.2012 22:40
Suat DUMAN
3486
Çin Seddi’nden başlayıpta Macar ovalarına kadar uzanan bir kültürün habercisidir Türkler. Gittikleri yerlere sadece medeniyet götürmekle kalmamış aynı zaman da kültürlerini de bırakmıştır.
Asya steplerinden başlayıp Avrupa’nın bağrına uzanan bir kültürden bahsediyoruz elbette ki. Türkler kültürel anlamda çok ilerlemiştir. Bunu Göktürk yazıtlarına bakarak anlayabiliriz. Bu kültürün içerisinde barınan muzik anlayışı ise çok farklı kavramları hayatımıza yerleştirmiştir. Halk kültürü adı altında da anılır. Saza ve söze değer veren bir millet olan Türklerde özellikle aşıklık geleneği binlerce yıldır süre gelmekle beraber bugün hala devam etmektedir.
Halkın duygularını düşüncelerini ifade etme sorumluluğunda olan bu kişiler yazdıkları sözler ile adeta binlerce yıl öncesine alıp götürdüğü gibi yüzlerce yıl ilerisini görmemize de vesile olmuştur.
Türk toplumu musiki anlamda gelişmiştir dedik. Tabii ki bu gelenekte sözleri destekleyen enstürmanlara da ihtiyaç duyulmuştur. Bu sebeple de Türk musikisine eşlik eden çeşitli enstürmanların varlığı bilinir.
Bunların en başında kopuz gelmektedir. Kopuz Ön Türkler tarafından kullanılıyordu. Zaman içerisinde kopuz yerini Saz ve Bağlama’ya bıraktı. Öyle ki ozanlar deyişlerini kopuz, saz ve bağlama eşliğinde söyledi. Bu çalgılar lügatımıza telli çalgılar olarak girdi. Sadece bununla sınırlı değildi aslında Türk Musiki’sindeki enstürmanlar. Üflemeli ve vurmalı çalgılarda yoğun olarak kullanılıyordu.
Üflemeli ve vurmalı çalgılar bugün hala Anadolu’nun çoğu şehir ve kasabalarında düğünlerin, eğlencelerin vazgeçilmezidir. Davul zurna, tef, kudüm, kaval gibi muzik aletleri sanatçısının elinde insanı derin düşüncelere götürmektedir.
Türk toplumu bu gibi enstürmanlardan en çok saz ve bağlamayı elinde bulundurur. Aslında toplumun özel bir ilgisi vardır bu çalgılara karşı. Türkiye’de bölgelere göre çalgılar üzerinde bir kıyaslama yaparsak saz hemen hemen her bölgede yaygın olarak kullanıldığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Batı illerin de üflemeli çalgılardan sipsi yoğun kullanılırken Anadolu’da yerini zurnaya bırakır. Yine Selçuklular ile orta Asya’dan Anadolu’ya gelen davul yaygın olarak kullanılan bir başka muzik aletidir.
Bugün Türk toplumunun genelini oluşturan çok büyük bir zümrede, bu çalgıların hepsi yörelere göre yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Türk Musiki Kültürü’nün başlangıcını oluşturan bu çalgıların geneli ne yazık ki bugün yeteri kadar değere sahip değildir.
Batı müziğinin etkisini şiddetle hissettiğimiz şu günlerde neredeyse aşıklık geleneğinin de tükenmiş olması kültürümüz adına bir tehdittir. Bugün sanatçı olarak kendini yorumlayanların bir çoğunun batı kültürünün etkisi altında kalması, aslında bizler ve bizden sonraki nesil için büyük tehlikedir. Bu tehlike teknoloji çağında kötü örnekler oluşturur.
Bunların önüne geçilebilmesi için özellikle devlet televizyonları haricindeki özel kanallarda yayınlar yapılmalı, radyo ve internet aracılığı ile bu kültürün yeniden canlandırılmasına ve daha da gelişmesine katkı sağlanmalıdır.
Hatta bu konu direkt olarak devlet politikası olmalıdır. Çünkü devlet sadece yasama ile işlerini yürütmekle kalmayıp aynı zaman da toplumun genelini ilgilendiren kültürel bir konuda da daha duyarlı ve öğretici bir konumda olması gerekliliğindedir.
Her birinin sesi insanın kulağına ayrı bir güzellikte gelir. İster sazı dinleyin ister zurnayı, duyduğunuz tek şey kültürün yansıması olacaktır.
Toplam 1 adet yorum yapılmıştır.TÜM YORUMLAR
20.08.2012 00:40merve can
genlerimizde kopuz, bağlama oldukça diğer enstrümanlar geri planda kalır bizde:))
[ 2012 Versiyon 2.00a ] [ Yazılan her yazı yazarların sorumluluğundadır. Hiçbir yazı izin alınmadan kopyalanamaz. ]
