20 Nisan 2024, CumartesiRSSKünyeIletisim
ÃœYELÄ°K Ä°ÅžLEMLERÄ°
SON EKLENEN VIDEO
FACEBOOKUN ANDROİD İÇİN YENİ UYGULAMASI: HOME
REKLAMLAR
SON YORUMLAR
ALFRED DE MUSSET Necla İsalar o kadar aradım musset hakkında iyi yazı bulamadım. tüm baktıgım yerlerde bır iki satır açıklamadan başka bir şey yoktu. burada buldugum için mutlu old...
OSMANLI PADİŞAHLARININ ÖZELLİKLE Gündem Türkiye Sn. @Erhan Özdemir; Kopyalama yerine, site linkini paylaşabilir veya sayfanın Print Scrn tuşu ile fotoğrafını çekebilirsiniz... ...
TOPLUMDAKİ BİREY SAYISI ve NÜFUS İpek Önder Ahmet bey bana ulaşır mısınız? Önemli. nuripekonder [at] gmail.com
ERKEK SAĞLIĞI VE PROSTAT BÜYÜMES ömer yıldırım Özellikle erkeklerde çok görülen prostat büyümesi ve prostatit benzeri hastalıkların böbreklerin zarar görmemesi için mutlaka tedavi edilmelidir. pros...
BULGARİSTAN VE JAPONYA ÖRNEĞİ selamettin acun keske bu yazıyı biz değil de okuması gerekenler okusa ona göre bişeyler yapmaya calıssa, ne bilim bir adım bir kıvılcım yaratsa. Biz yandık yetenekl...
MASALLAR VE MASAL TÜRLERİ Emin ÇELİK yazılarınızı başından bu yana takip ediyorum benim için masal ve edebi türler içerisinde sanki ayrı bir tür özelliği taşıyor. tek başına şiir gibi tek...
OLMAZSA OLMAZ ANDROİD UYGULAMALA Safa ARSLANER Angry Birds Aslında basit bir uygulama ancak sesler ve görselliğin mükemmel uyumu sayesinde bir anda oyunun bağımlısı olabiliyorsunuz......
DAVRANIŞ ANALİZİ NE ŞEKİLDE YAPI Emin ÇELİK sadece çocuklar için değil gündelik yaşantımızda biz büyükler içinde tüm bunlar geçerli. sadece içimizdeki isimleri farklı oluyor. oldukça şık bir yaz...
HARİCİ HARDDİSK ALIRKEN DİKKAT E Safa ARSLANER Aslına bakarsanız HDD alırken yaptığımız en büyük yanlışlık ucuzuna kaçmak oluyor. Bazı teknoloji marketlerinin elinde kalan ürünleri yarı fiyatlarına...
BİLGİSAYAR NEDEN YAVAŞLAR? sena kızıl Şu başlangıçta açılan uygulamalar durumundan haberdar değilimde bu çok iyi oldu, hemen sıkı bir temizliğe başlıyorum, inşallah hızlanır biraz makinam ...
En Çok Aranan 30
SAĞLIK >  Anabilim Dalı >  

GÖĞÜS HASTALIKLARI ANABİLİM DALI
GÖĞÜS HASTALIKLARI ANABİLİM DALI
Kategori
Zaman
26.06.2012 16:18
Yazar
SERRA KARATAÅž
Okunma Sayısı
2499

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı


Göğüs hastalıkları anabilim dalı solunum sisteminin alt bölümlerinde görülen hastalıklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenen ve dahili tıp bilimleri içerisinde yer alan bir anabilim dalıdır. Göğüs hastalıkları uzmanlığının ilgi alanına giren hastalıklar çoğunlukla solunum sistemi ve akciğer hastalıklarıdır.


Göğüs Hastalıkları uzmanlığı:


Tıpta ve Diş hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’ne (18/7/2009 tarih ve 27292 sayılı Resmi Gazetede) göre göğüs hastalıkları uzmanlık eğitiminin suresi dört yıldır.



Göğüs Hastalıkları anabilim dalının ilgilendiği hastalıkların bazıları şunlardır:

Bu hastalıkların bazıları aşağıda özet olarak tanıtılmıştır:

Pnömoni: AkciÄŸer dokusunun enfeksiyonudur. Bakteriyel veya viral etmenler bu enfeksiyona neden olabilir.

 Halk arasındaki zatürre olarak bilinir. Pnömoni daha çok pnömokok ve streptokok adı verilen bakterilerin enfeksiyonu ile oluÅŸur. Hastalık etmeni solunum yoluyla bulaÅŸabilir.

Bu hastalık, bağışıklık sistemi zayıf olan bebek ve çocuklarda, yaşlılarda, AIDS gibi bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalığı bulunan kişilerde daha çok görülür. Ağır ameliyatlar geçiren hastalar, Organ nakli yapıldığı için bağışıklığı baskılayan ilaçlar verilen hastalar da pnömoni hastalığına yakalanma bakımından risk grubundadır. Başka bir enfeksiyon geçiren hatalarda da ikincil bir enfeksiyon olarak pnömoni vakaları görülebilir. Pnömoni hastalığına yakalanmada sigara içmek de bir risk faktörüdür.

Pnömoni tedavi edilmediğinde ölüme sebep olan ciddi bir hastalıktır. Gelişmiş ülkelerde bile bu hastalığa dayalı ölümler görülebilmektedir. Diğer enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır. Hastalık akciğer röntgeni ve muayene ile teşhis edilebilir.

Bu hastalığın çeşitli belirtileri vardır. Ateş, balgamlı öksürük, nefes darlığı, bazı durumlarda göğüs ağrısı, karın ağrısı belirtileri arasındadır.


 Tüberküloz (verem): Micobacteriumtüberculosis (M.Tbc) adlı bakterinin yol açtığı ciddi bir hastalıktır. Tüberküloz mikrobu bulaşıcıdır ve akciÄŸere yerleÅŸir, kan yoluyla tüm vücuda dağılabilir. Tüberküloz solum yoluyla bulaşır. Hastalıklı kiÅŸinin öksürmesi veya hapşırması ile havaya yayılan damlacıklar içerisindeki mikroplar solunum yoluyla saÄŸlıklı insanlara geçer. Ancak mikrobu alan herkes hasta olmaz. Hastalığın ortaya çıkması, kiÅŸinin direncine, solunan mikrobun sayısına ve hastalık yapma gücüne baÄŸlıdır.DiÄŸer pek çok hastalıklarda olduÄŸu gibi sigara içenler, alkol ve madde bağımlıları bu hastalığa daha kolay yakalanırlar.

Tüberkülozun belirtileri ateş, giderek artan yoğun öksürük, belli bir nedene dayandırılamayan kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik, Öksürükle birlikte boğazdan kan gelmesi şeklinde sıralanabilir.

Tüberküloz, tedavisi uzun süren bir hastalıktır. Tedavi en az 6 ay sürer. Hastalığın seyrine göre bir yıl hatta daha fazla süren tedaviler de vardır. Tedavinin mutlaka uzman hekim takibinde yapılması, ilaçların düzenli ve yeterli dozlarda alınmalısı gerekir. Aksi takdirde hastalık mikrobu bakteri, kullanılan ilaca karşı direnç geliştirebilir. Bu durum tedaviyi daha da güçleştirir. Hastalığın aşısı mevcut olup çocukluk döneminde yapılır. Çocukluk döneminde yapılan BCG aşısı vereme karşı bağışıklık oluşturur. Ancak bu aşı yetişkinlerde uygulanırsa hastalığa karşı bağışıklık oluşturmaz.


Akut bronÅŸit:Virüs ve bakterilerinbronÅŸlarda meydana getirdiÄŸi bir akciÄŸer enfeksiyonudur. Hastalık bronÅŸlarda tahribata yol açar.BronÅŸlarda iltihaplanma ortaya çıkar. BroÅŸlara su veya yabancı bir cisim kaçması, asidik veya alkali maddelerin solunması gibi durumlarda enfeksiyona dayanmayan akut bronÅŸit tablosu ortaya çıkabilir. 

Akut bronÅŸit verem gibi,virüs taşıyan damlacıkların solunum yoluyla alınması ÅŸeklinde bulaşır.Sigara içme, hava kirliliÄŸinin yoÄŸun olduÄŸu bölgelerde yaÅŸama, alkol ve uyuÅŸturucu kullanımı gibi faktörler bronÅŸlara zarar verdiÄŸinden kiÅŸiyi bu hastalığa karşı daha hassas hale getirir. 

Akut bronşit hastalarında öksürük, yoğun balgam çıkarma, nefes alma zorluğu, hırıltılı nefes görülür. Bu hastalık, zatürre (pnömoni) vakalarında görülen belirtileri de verebilir. Hastalığın tedavisinde nefes almayı kolaylaştırıcı ilaçlar kullanılır.

Astım:çevresel veya genetik faktörlere bağlı olan, kesin sebebi bilinemeyen, bir solunum yolu hastalığıdır. Bronşial astım, alerjik astım gibi türleri vardır. Astımda solunum yollarında geri dönüşümlü kasılmalar meydana gelir. Kasılma anında nefes alma güçleşir. Kasılma geçtiğinde solunum yolları normale döner. Tekrarlanan kasılmalar solunum yollarının kalınlaşmasına ve daralmasına neden olur ve bu durum nefes alma güçlüğünü daha da artırır.

Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle beraber alerjik bünyeye (atopi) sahip olmak önemli bir risk faktörüdür.Bu hastalar için, akar denilen küçük canlıları barındıran ev tozları önemli alerjenlerdir. Polenler, Kedi, köpek, ve kanatlı hayvanların tüyleri de birer alerjendir. Hava kirliliği, kimyasal maddelerle yoğun temas, sigara dumanıgibi çevresel faktörler de astım hastalığının oluşumuna sebep olabilir.

Astımın teşhisi solunum fonksiyon testi ile yapılır. Bu testin esası nefes alma ve vermede kullanılan hava miktarının ölçülmesine dayanır.

Astım hastalarına, alerji testi yapılarak alerjik duyarlılığın değerlendirilmesi gerekir. eğer kişi alerjik astım hastasıysa ilk iş hastayı duyarlı olduğu alerjenlerden uzaklaşmak gerekir.Astım tedavisinde genellikle solunum yoluyla alınan ilaçlar kullanılır.


KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı): Akciğerin zararlı etkenlere karşı anormal tepki vermesiyle ortaya çıkan bir akciğer hastalığıdır. Bu tepki nedeniyle bronş salgıları artar ve bu salgılar broşlara açılan yolların daralmasına neden olur. Bu durum hava akışını güçleştirir. Hasta tıkanmalar yaşar. Nefes yollarındaki daralma giderek ilerleme eğilimi gösterir. Bu hastalık, hastanın yaşam zevkini azaltmakta ve yaşamı güçleştirmektedir.Bu hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktörler, düşük doğum ağırlığı, erken doğum gibi kişisel faktörler etkili olabilmektedir. Sigara, zararlı kimyasal maddelerle teması gerektiren mesleklerde çalışma, hava kirliliği gibi çevresel faktörler de hastalığa yakalanma riskini artırır. Bunların içerisinde sigara kullanımı, KOAH için en önemli risk faktörüdür.

KOAH hastalığının erken dönemdeki belirtileri pnömoni ve bronşite benzer şekilde bağam çıkarma ve öksürüktür. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde nefes darlığı ortaya çıkar. Hastalığın iyice artmasıyla kandaki oksijen oranının düşmesine bağlı olarak kap yetmezliği ortaya çıkabilir.

Hastalığın teşhisi için hastanın öyküsü alınır. Semptomlar, akciğer grafisi ve solunum fonksiyon testleri yapıldıktan sonra birlikte değerlendirilir. Tedavide erken teşhis önemlidir. Bu hastalığın tamamen tedavi edilmesi henüz mümkün olmamaktadır. Erken teşhis edilmesi durumunda hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Tedavide ilk iş risk faktörlerini ortadan kaldırmaktır. Hasta sigara içiyorsa sigara derhal bıraktırılır. Astımda olduğu gibi nefes yoluyla alınan rahatlatıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Hekim kontrolünde oksijen tedavisi de hastayı rahatlatan bir uygulamadır.

Etiket Ýkon
YORUM PANELÄ°
Gönder
500
Toplam 0 adet yorum yapılmıştır.TÜM YORUMLAR
11.04.2012 21:30 Gündem Türkiye
Bu yazıda onaylanan hiç bir mesaj bulunmamaktadır! Yazımız hakkında yorum yapıp, farklı bakış açılarından bilgiyi daha verimli hale getirebilirsiniz. Sitemize üye değilseniz, üye olmak için lütfen TIKLAYINIZ
Saygılarımızla.
Benzer Konular
Benzer Konular
Benzer Konu
[ 2012 Versiyon 2.00a ] [ Yazılan her yazı yazarların sorumluluğundadır. Hiçbir yazı izin alınmadan kopyalanamaz. ]
iletisim

DMCA