27. HAFTADA BEBEĞİN GELİŞİM SEYRİ NASIL DEVAM EDER?
Bebeğin boy uzunluğu 37 cm ve ağırlığı (kilosu) 1000 gramdır. Bu haftada bebek gözlerini rahatlıkla açarak kapatır. Beyin gelişimi hala devam etmektedir ve dışarıdan gelen seslere anne karnında tepki vermektedir. Bebek parmaklarını emmeye başlar ve kendini bu şekilde sakinleştirir ve çene kasları oldukça gelişmiştir. Anne karnındaki bebekte ağlama durumu ortaya çıkar. Bu haftada erken doğan bebeklerde genelde %85 yaşama ihtimali vardır. Doğuma daha henüz 13 hafta varken bu haftada erken doğan bebek zayıf olduğu için vücut ısısının korunması açısından küvez içinde suni solunum yaparak süreci tamamlaması gerekmektedir.
ANNEDE OLUŞAN DEĞİŞİMLER NASIL SÜRER?
Anne bu haftalarda uyku problemi yaşamaktadır. Özellikle bu haftalardan sonra annenin akciğerleri tam hava ile dolmadığından solunum sıkıntısı çekebilir. Annenin rahminin büyümesi sonucunda göğüs kafesine yaklaşmasından dolayı diyaframa baskı uygular ve akciğerler hava ile tam dolarak şişmez. Annenin derin nefes alması engellenmiş olur. Özellikle anne uyku için yattığında nefes almakta zorluk çekmektedir. Bazı annelerde gece uyku düzeni sağlanmadığı için gün içersinde yorgunluk ve bitkinlikler görülebilir, hatta sıkıntılar yarattığı ortaya çıkmaktadır. Annenin zor nefes alması bebeğe zarar vermez.
Hormonlar annenin dakikalık nefesleri ile bebeğe yeterli oranda oksijen gitmektedir. Anne bu haftalarda uyku problemi yaşar ve bilinçaltında kâbuslar görmektedir. Gebeliğin bu safhasında kandaki kolesterol seviyesi oldukça yüksektir. Kolestrol, plesentanın tarafından gelişen gebelik hormonlarına karşı bloklar oluşturmaktadır. Ama problem olacak bir durum söz konusu değildir. Anne bu haftalarda kilo alımına devam etmektedir. Annenin bu haftalarda diyet yapması kesinlikle uygun değildir. Çünkü bebeğin gelişimi ve büyümesi için ihtiyacı olan besinleri alamayacağından dolayı kesinlikle tavsiye edilmez.