İshal çocuklarda sulu dışkı anlamına gelir. Genel olarak birden başlar ve dışkı sayısının fazlalaşması ile kendini belli eder. En çok çocuklarda 0 – 5 yaş arasında ishal görülür.
İshale yakalanan çocukların çoğunda kusma da meydana gelir. Çocukluk döneminde ishal yaz aylarında kendini gösterir. Mide ve bağırdaklarda etki gösteren mikrobik canlılar ile oluşur. Daha çok virüslerden dolayı meydana gelir. Virüslerin etkisi ile oluşum gösteren ishaller ani olarak başlar, kramp, karın ağrısı, istifra ve ateşlenme ile devam eder. Bu gibi ishaller en fazla 6 gün sürer ve çocuklarda halsizlik oluşturur.
Şiddetli ve kanlı isaller ve ishalle beraber yüksek ateşin oluşması daha çok tehlike içerir. Bu tür ishale yakalanan çocukların derhal tedavi altına alınmaları gerekir. İshale yakalanan çocuklarda aşırı su kaybı oluşur. Yeterince su ihtiyacı karşılanmaz ise vücutta ki su oranı oldukça azalır. İshalin en büyük ve belirgin tehlikesi vücutta oluşan su kaybıdır. İshalle birlikte çocuğun gözlerinde çukurlaşma oluşur, ağzı ve dudakları kurur, idrarı koyulaşmaya başlar. Eğer ağlarken gözyaşı akmaz ve sürekli uyumak isterse çocukta aşırı sıvı eksilmesi var demektir. Bu seviyeye ilerlemiş ishal vakalarında acilen doktora başvurmak gerekir. Ayrıca ishalinde kan olan, ateşi yüksek olan ve karın ağrısı ile kusan çocuklarında acilen tıbbi yardım alması gerekir.
İSHALİN TEDAVİSİ
İshal tedavisinin üç ana temeli vardır.
- Kaybedilen sıvı miktarının ağız yolu ile takviyesi,
- Beslenmelerinin devamlılığı,
- Zamanında yapılan tıbbi yardım.
Genelde çocuklarda görülen ishal oluşumunun çoğu hafif ya da orta derecelidir ve evde tedavisi mümkündür. Bu gibi ishallerde çocuklarda kusma ve ateşlenme oluşmaz ve genel durumları iyi olur. Bu gibi ishalin tedavisi bol su tüketmelerini sağlamaktır.