Psikolojik danışma bireye problemine çözüm bulmak için sunulan hizmettir. Uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir; çünkü psikolojik danışma bilgi gerektiren bir kavramdır. Psikolojik danışma hizmeti sunulurken bazı beceriler gerekmektedir. Bu becerilerden bazıları aşağıda verilmektedir.
Bunlar:
- SAYGI: Psikolojik danışma esnasında saygı kavramı olmalıdır. Danışan ve danışman saygı çerçevesinde ilişki kurmalıdır. Anlatılan herhangi bir durum danışman tarafından eleştiriye maruz kalmamalıdır.
- GÜVEN: Psikolojik danışmada danışan ve danışman arasında güven ortamı oluşmalıdır. Güven ortamı olmadığı durumda özellikle danışan kendini rahat hissedemez ve paylaşımları gerçeği yansıtmaz.
- EMPATİ: Psikolojik danışmada ve insan ilişkilerinde en önemli kavramlardan birisi empatidir. Empatinin diğer adı eş duyumdur. Empatiyi kısaca başkasının yerine kendini koyabilme becerisidir. Danışman psikolojik danışma esnasında empati yaparak danışanın kendini ifade etmesine fazlaca olanak tanır.
- İÇTENLİK (Saydamlık): Psikolojik danışma esnasında olanı olduğu gibi yansıtmaya saydamlık denilir.
- TUTARLILIK: Danışma esnasında danışanın davranışları ile söylemlerinin aynı yönde olması durumudur.
- KOŞULSUZ KABUL: Bu duruma Mevlana tarzı diyebiliriz. Mevlana’nın ünlü şu sözü ‘’ Ne olursan ol, yine gel. ‘’ koşulsuz kabuldür. Psikolojik danışmayı yapan kişinin de felsefesi bu şekilde olmalıdır.