YAYGIN EĞİTİM
Yaygın eğitim, okul dışında olan eğitimi kapsar. Yaygın eğitimin oluşturulma amacı herhangi bir nedenden dolayı bilgi eksikliği olan bireyleri bilgi sahibi yapmaktır. Yaygın eğitim genellikle yaşları büyük bireylere, yani yetişkinlere sunulur. Örneğin; okuma yazma bilmeyenlere okuma yazmayı öğretmek yaygın eğitim kapsamında yer almaktadır. Meslek ile ilgili bilgilendirmeler, geliştirmeler de yaygın eğitimdir.
Yaygın eğitim ihtiyaç veya talep varsa verilir. Çevrenizden duymuşsunuzdur ‘’Halk eğitimde seramik kursu açıldı.‘’ şeklinde söylemleri. Daha önceden olmayan kurslar insanların istekleri doğrultusunda açılmakta ve sunulmaktadır. Her birey yaygın eğitime kendi isteği ile başlar ve devam eder. Her kursun ya da dersin süresi kendine özgü olarak ayarlanır, yani seramik kursu toplamda 60 saat, okuma yazma öğretmek toplamda 80 saat olarak belirlenebilir. Yaygın eğitimin örgün eğitimi kapsamadığını bilmek gerekmektedir. Yaygın eğitim ve örgün eğitim farklı alanlardadır.
YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI
Yaygın eğitim kurumlarının bazılarından kısa kısa bahsedelim.
- ÖZEL KURSLAR: Bireylerin kendi gelişimleri için açılan yaygın eğitim kurumudur.
- ÖZEL DERSHANELER: Dershaneleri hepimiz biliyoruzdur, ya çocuğumuz gidiyordur ya yakınımız ya da bizzat kendimiz gitmişizdir. Her kademede eğitim sunan özel kurumlardır.
- MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ: Mesleklerle ilgili bilgilerin bulunduğu, eğitimlerin sunulduğu kurumlardır.
- AÇIK İLKÖĞRETİM OKULLARI: Örgün ilköğretim kapsamında eğitim göremeyen bireylerin devam ettikleri açık okullardır.
- AÇIK ÖĞRETİM LİSELERİ: Herhangi bir nedenden ötürü eğitimini örgün olarak devam ettiremeyen bireylerin gittikleri açık liselerdir.
- ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZLERİ: Eğitimini tamamlamış ya da tamamlayamamış 15 yaş üstü bireylerin iş başında eğitim görmek koşuluyla katıldıkları eğitimlerdir.
- HALK EĞİTİM MERKEZLERİ: Halkın her kademesine çeşitli kurslar, imkanlar sunan merkezlerdir.
- YETİŞKİNLER TEKNİK EĞİTİM MERKEZLERİ: Genel olarak endüstri alanında yetişkinlere kurslar vermek ve insanların iş sahibi olmalarını sağlamak amacıyla açılmış merkezlerdir.
- ENDÜSTRİ PRATİK SANAT OKULLARI: İlköğretimi bitirmiş ve orta öğretime devam etmiş ayrılmış ya da devam etmemiş bireylere eğitim sunmak için açılan okullardır.
- OLGUNLAŞMA ENSTİTÜLERİ: Bayanlara eğitim sunan enstitülerdir. Biçki, dikiş, nakış, vs. konularında.
- PRATİK KIZ SANAT OKULLARI: Bayanlara meslek eğitimi veren okullardır.