Yozgat Etnografya Müzesi, Nizamoğlu Konağı olarak bilinen anıt bir yapıda hizmet vermektedir. Söz konusu yapı, bölgenin 19. Yüzyıl sivil mimarisinin en iyi örneklerinden birisi olması dolayısıyla aslında bir anıt – müze özelliği taşır. Bunun yanı sıra 1979 yılında yapılan restorasyonlardan sonra 1984 yılında Yozgat ve çevresinden derlenen erkek ve kadın giysileri, çeşitli el işleri, vurucu ve delici silahlar, çeşitli madenlerden yapılmış süs takıları gibi etnografik eserlerin buraya getirilmesi ile Yozgat Etnografya Müzesi sıfatını kazanmıştır.
Müzenin bulunduğu bina olan Nizamoğlu Konağı, iki katlı geniş saçaklı bir yapıdır. Geniş avlusu ve haremlik selamlık odaları ile dönemin ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden birisidir. Konağın odalarında bulunan etnografik eserlerin yanı sıra, odaların tamamı eski Yozgat evi tipinde döşendiğinden, başlı başına görülmeye değer bir ortamdır.
Yozgat Etnografya Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Büyük Cami’nin bulunduğu caddeden yukarıya doğru çıkıldığında karşılaşılan polis karakolundan sola dönünce müze görülür. Burada bulunan otobüs ve minibüs durakları sayesinde de toplu taşıma araçları ile müzeye ulaşım oldukça kolaydır.
Müze, Pazartesi hariç haftanın geriye kalan her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Yozgat Karslıoğlu Konağı (Arkeoloji Müzesi)
Yozgat ilinde bulunan bir başka 19. Yüzyıl sivil mimari örneği olan Yozgat Karslıoğlu Konağı, daha sonra restore edilerek Arkeolojik eserlerin buraya taşınması ile Arkeoloji Müzesi olarak teşhire açılmıştır.
Bodrum katı ile birlikte 3 kattan oluşan konak, Atatürk’ün 3 Şubat 1934 yılında Yozgat’a geldiği zaman konakladığı yer olarak da önem arz etmektedir.
Daha sonra kamulaştırılarak arkeoloji müzesi olarak düzenlenen konağın 1. Ve 2. Katında arkeolojik eserler sergilenmektedir. Müzenin içerisinde Prehistorik devirlerden başlayarak Bizans dönemine kadar geçen geniş bir tarihi döneme ait olan eserler, kronolojik bir sıra gözetilerek sergilenmektedir.
Müzenin bahçesinde ise Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen mezar stelleri, yazıtlar ve birtakım mimari parçalar gibi taş eserler sergilenir.