Hepimizin canını sıkan ve boğuştuğu bir konu olsa gerek diye düşünüyorum. Her gün en az iş ve kişisel olmak üzere iki veya daha fazla email adresini kontrol ediyoruzdur. Birde işin içine eğer birkaç tane mail adresi girmiş, hele ki farklı mail sağlayıcılarından beğendiğiniz isimlere ait email hesapları almışsanız vay halinize.
Yine haberleri şöyle bir göz gezdirirken, bir haber sonrası teknolojideki başarılarımızı gördükçe göğsümüz kabarıyor, övünerek bakıyoruz(!) diyebileceğim bir habere rastladım.
Dünyada spam e-mail üretme konusunda 6. Sıraya yükselmişiz. Gerçi aynı tabloyu “Milli Takımlar” düzeyinde de görmek isterdik fakat biraz zor olurdu. Hem Türkiye açısından hem de tablodaki ilk 10 sıralama açısından.
SophosLabs’a göre spam üreten ilk 10 ülke şöyle;
- Hindistan,
- İtalya,
- ABD,
- Suudi Arabistan
- Brezilya
- Türkiye
- Fransa
- Güney Kore
- Vietnam
- Çin
Liste, Almanya ve İngiltere ile devam ediyor. Rusları bu alanda bu sıralamanın içerisinde görememek beni açıkçası hayal kırıklığına uğrattı. Bu kadar teknolojide illegal işleri yapanlar nasıl bu listede olamaz diye sitem etmedim desem yalan olur. Veya Sophos Labs mı yanlış analiz etti acaba listeyi bilemiyorum.
Bundan yaklaşık 5 – 6 sene belki daha eskiye dayanır mı bilemiyorum ama yazdığım bir yazıda spam postalarla nasıl mücadele etmek gerektiğinden bahsetmiştim. Hatta bir danışmanlık firmasının aracılığı ile iyi sayılabilecek bir firma yöneticilerini bilgilendirmiştim.
Şimdi ise aşağı yukarı aynı şeyleri yineleyeceğim, nasıl spamla mücadele ederiz diye açıklarken. Spamla mücadele 2 temel ve basit kurala dayanmakta
- Eposta adresini koru
- Spam filtresi kullan
Bu iki temel noktayı disiplinli bir şekilde uygularsanız, size gelen istenmeyen postalardan en az % 65 – 75 civarında olanından kurtulursunuz. Diğer kalan kısım için uygulamanız gerekenler neredeyse teknik bilgi düzeyi gerektirecek konular. Öyle her önüne gelenin spamlardan anında kurtulabileceğiniz söylemlerine de sakın inanmayın.
Şimdi yazdığımız bu iki konuyu da çok derinleştirmeden biraz açalım istiyorum.
Üye olduğunuz her forum, sosyal medya ve buna benzer sosyal medya içerisindeki oyunlar ve üyelikler gibi yerlerden adresinizi başka kişilerle paylaşılmayacağı bilgisi kocaman bir yalandan başka bir şey değil. Bunların hepsi size istenmeyen posta olarak geri dönecektir. Örneğin, bir bankadaki bankacılık işlemlerini yürüttüğünüz sayfalarda bile reklamların çıkması, artık sizin nasıl bir saldırı altında olduğunuzun en büyük kanıtı olsa gerek.
Perde almaya gitseniz bile mail adresinizi istiyorlar ki, yarın yeni bir model veya başka bir pazarlama faaliyeti için size rahatça ulaşsınlar. İşte bütün bu kapsam da yapmanız gereken şey mail adresinizi korumak. Ya olmadığını söyleyeceksiniz ki, kim inanır? Gerekmedikçe, gerekmeyeceğini düşündüğünüz yerlere üye olmayacaksınız. Veya bu gelen mailleri ikinci bahsedeceğimiz yöntemle bertaraf etmeye çalışacaksınız.
Mail servis sağlayıcıları ki bunlar, Yahoo, Hotmail, Gmail gibilerden bahsediyorum, zaten sahip oldukları filtreler sayesinde birçok spam maili önlemekte. Basit birkaç ayar yaparak, güvenlik seviyelerinde daha da sert koruma tedbirleri alabilirsiniz. Ancak unutmayın ki, ne kadar sert olursanız, bu durum o kadar da çok, işe yarayacak emaillerin spam klasörüne düşmesine de neden olabilir.
İş yerinde kullandığınız adresleriniz için mutlaka hizmet satın aldığınız yer ile görüşün. Yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok. Sunucu üzerinde bu ayarlamalar yapılmalı ve oradan önlem alınmalıdır.