Gelişim bireyin yaşam boyu sürdürdüğü bir durumdur. Gelişim her bireyde farklı şekilde seyreder, bunun nedeni gelişimi etkileyen faktörlerdir. Gelişimi etkileyen 3 ana faktör vardır.
Gelişimi etkileyen faktörler:
- KALITIM: Kalıtım bireyin anne ve babasından almış oldukları özelliklerdir. Kalıtım genler sayesinde anne, baba, büyükanne, büyükbaba ve diğer kuşaklardan bizlere aktarılır. Kalıtım sayesinde bizde mevcut olacak olan özellikler bize aktarılır. Bir insanın fiziksel durumu, saç rengi, göz rengi, ten rengi, vs. kalıtım sayesinde aktarılır. Gelişimi etkileyen faktörlerden oldukça büyük paya sahiptir kalıtım.
- ÇEVRE: Çevre gelişimi etkileyen bir diğer faktördür. Çevrenin etkisi ile birey kendi bünyesinde olmayan birçok özelliğe sahip duruma gelebilir. Çevrenin gelişimi etkileme durumu 3 safhada incelenmiştir. Bu safhalar:
- Doğum Öncesi Çevre Faktörü: Bu dönem bireyin anne karnında olduğu dönemi kapsar. Annenin hamilelik sırasında yapmış olduğu her şey bebeği olumlu ya da olumsuz olarak etkiler. Mesela zararlı madde alışkanlığı maalesef bebekte eksikliklere neden olabilir ve bebekte kalıcı hasarlara yol açabilir.
- Doğum Sırasında Çevre Faktörü: Doğum sırasında doğabilecek durumlar gelişimin etkilenmesine neden olmaktadır. Mesela hatalı bir hareket bebeğin gelişiminde tamir edilemez durumlar oluşturabilir.
- Doğum Sonrasında Çevre Faktörü: Bu dönem bireyin dünyaya gelişiyle ve bir birey oluşuyla başlar. Doğum sonrasındaki çevre faktörünün içine aile, yaşantı düzeyi, ekonomik durum, vs. gibi birçok durum girmektedir ve bunlar gelişimi etkilemektedir.
- HORMONLAR: Hormonlar vücudumuzun dengesini sağlar. Hormonların herhangi bir nedenden dolayı az ya da fazla salınması halinde gelişimi engelleyecek durumlar oluşabilmektedir.