20 Nisan 2024, CumartesiRSSKünyeIletisim
ÃœYELÄ°K Ä°ÅžLEMLERÄ°
SON EKLENEN VIDEO
FACEBOOKUN ANDROİD İÇİN YENİ UYGULAMASI: HOME
REKLAMLAR
SON YORUMLAR
ALFRED DE MUSSET Necla İsalar o kadar aradım musset hakkında iyi yazı bulamadım. tüm baktıgım yerlerde bır iki satır açıklamadan başka bir şey yoktu. burada buldugum için mutlu old...
OSMANLI PADİŞAHLARININ ÖZELLİKLE Gündem Türkiye Sn. @Erhan Özdemir; Kopyalama yerine, site linkini paylaşabilir veya sayfanın Print Scrn tuşu ile fotoğrafını çekebilirsiniz... ...
TOPLUMDAKİ BİREY SAYISI ve NÜFUS İpek Önder Ahmet bey bana ulaşır mısınız? Önemli. nuripekonder [at] gmail.com
ERKEK SAĞLIĞI VE PROSTAT BÜYÜMES ömer yıldırım Özellikle erkeklerde çok görülen prostat büyümesi ve prostatit benzeri hastalıkların böbreklerin zarar görmemesi için mutlaka tedavi edilmelidir. pros...
BULGARİSTAN VE JAPONYA ÖRNEĞİ selamettin acun keske bu yazıyı biz değil de okuması gerekenler okusa ona göre bişeyler yapmaya calıssa, ne bilim bir adım bir kıvılcım yaratsa. Biz yandık yetenekl...
MASALLAR VE MASAL TÜRLERİ Emin ÇELİK yazılarınızı başından bu yana takip ediyorum benim için masal ve edebi türler içerisinde sanki ayrı bir tür özelliği taşıyor. tek başına şiir gibi tek...
OLMAZSA OLMAZ ANDROİD UYGULAMALA Safa ARSLANER Angry Birds Aslında basit bir uygulama ancak sesler ve görselliğin mükemmel uyumu sayesinde bir anda oyunun bağımlısı olabiliyorsunuz......
DAVRANIŞ ANALİZİ NE ŞEKİLDE YAPI Emin ÇELİK sadece çocuklar için değil gündelik yaşantımızda biz büyükler içinde tüm bunlar geçerli. sadece içimizdeki isimleri farklı oluyor. oldukça şık bir yaz...
HARİCİ HARDDİSK ALIRKEN DİKKAT E Safa ARSLANER Aslına bakarsanız HDD alırken yaptığımız en büyük yanlışlık ucuzuna kaçmak oluyor. Bazı teknoloji marketlerinin elinde kalan ürünleri yarı fiyatlarına...
BİLGİSAYAR NEDEN YAVAŞLAR? sena kızıl Şu başlangıçta açılan uygulamalar durumundan haberdar değilimde bu çok iyi oldu, hemen sıkı bir temizliğe başlıyorum, inşallah hızlanır biraz makinam ...
En Çok Aranan 30

DEMOKRASÄ° NEDÄ°R? TEMEL DEMOKRASÄ° MODELLERÄ° NELERDÄ°R?
DEMOKRASÄ° NEDÄ°R? TEMEL DEMOKRASÄ° MODELLERÄ° NELERDÄ°R?
Kategori
Zaman
01.12.2011 16:56
Yazar
TUFAN
Okunma Sayısı
33927

     Demokrasi temel anlamı itibariyle çoÄŸunluÄŸun yani halkın dahil olduÄŸu model yönetim biçimidir. Genel olarak yönetim ÅŸekilleri, yönetimde bulunan kiÅŸilerin sayısına göre belirlenmektedir. MonarÅŸi ile yönetilen ülkeler tek bir kiÅŸinin saltanatındayken, oligarÅŸi belirli birkaç kiÅŸinin hakimiyetinde bulunan yönetim biçimidir. Yüzyıllar boyunca birçok yönetim biçimi denenmiÅŸ nihayetinde halkaların dahil olduÄŸu yönetim biçimi olan demokrasi tercih edilmiÅŸtir. Peki, bugün halen tartışması sürüyor olan demokrasinin temel nitelikleri, yönetim ÅŸekilleri ve iÅŸleyiÅŸi nasıldır.

     Demokrasinin temel iÅŸleyiÅŸi

     Demokrasinin temeli yunan uygarlığında atılmıştır. Kelime anlamı ile açıklanacak olursa demokrasi, halk ve iktidar anlamlarına gelen demos ve kratos kelimelerinin birleÅŸtirilmesiyle oluÅŸmuÅŸtur. Kısaca, halkın yönetime dahil olduÄŸu ve söz sahibi olduÄŸu yönetim biçimi olarak tanımlanabilir. Ancak tarih boyunca hiçbir halkın tam anlamıyla kendi kendini idare edebildiÄŸi görülmemiÅŸ ve demokrasinin temeli sadece sözlerde kalmıştır. Günümüzde ise söz sahibi olan halkın demokrasinin temelinde en üst sınıf olması gerekirken, yönetilen olması ise bir kavram kargaÅŸası oluÅŸturmaktadır. Bu nedenle demokrasi kelimesi tarih boyunca ÅŸekillenmiÅŸ ve her yönetim biçiminde kendine yeni bir ÅŸekil bulmuÅŸtur.

    Demokrasinin oluÅŸumu ve genel özellikleri

     Demokrasi uygulandığı toplumlara göre ÅŸekillendiÄŸi için, her toplum içerisinde farklı anlamlar kazanmış bu nedenle belirli bir tanıma sahip olamamıştır. Her dönem içerisinde farklı yönetim biçimleri ve demokrasi nitelikleri sebebiyle ortak bazı yönlerini ise kaybetmemiÅŸtir. Demokrasinin diÄŸer yönetim biçimlerinden ayırt edilebilmesi ise, yönetimin uygulandığı rejim ÅŸekli ile belirlenebilir. Bugün monarÅŸi ve dikta rejimlerinin temelde demokrasiden bir farkı bulunmamaktadır. Bu rejimlerde de genel olarak bir meclis, bir baÅŸkan ve seçilmiÅŸler bulunur. Fakat iki rejimi birbirinden ayıran temel esaslar seçilmiÅŸlerin, atanmışlığa geçiÅŸi ve dikta rejimini tercih etmesidir. Demokrasiyi,  diÄŸer rejimlerden ayıran asıl özellikler ise ÅŸunlardır.

 1) Halkın yönetimde söz sahibi olması: Demokrasinin ilk ve en önemli temel özelliÄŸi halkın, yönetim içerisinde söz hakkının bulunmasıdır. Demokraside halkın yönetime dahil olması demokrasinin temelini oluÅŸturmaktadır.

 2) Özgürlükler: Özgürlükler ve bir toplumun hürriyeti, demokrasinin ÅŸeklini ve uygulanış biçimini belirlemektedir. Bir millet özgür ve hür bir irade ile seçim hakkına sahip deÄŸilse orada demokrasiden söz etmek mümkün deÄŸildir.

 3) Azınlık hakları: Demokrasinin temelini oluÅŸturan bir diÄŸer öğe ise sınırları içerisinde bulunan tüm halkların haklarını ortak gözetmesidir. Genel olarak çoÄŸunluÄŸun söz sahibi olduÄŸu yönetimde azınlıkların hakları da belirlenmelidir.

 4) ÇoÄŸunluÄŸun söz sahibi olması: Demokrasilerde tek tip yönetim biçimi ve düşünce sisteminin bulunması mümkün deÄŸildir. İçerisinde barındırmış olduÄŸu birbirinden farklı fikirleri ve milletleri ortak bir payede toplamak zorundadır. Herhangi bir topluluÄŸa ayrıcalık gösterilmesi mümkün deÄŸildir.

 5) Kanunların uygulanabilir olması: Demokratik ülkelerde yönetimin kanunlar ile belirlenmiÅŸ ve hukuk kuralları çerçevesinde ÅŸekillenmiÅŸ olması gerekmektedir. Halkın yönetimde söz sahibi olması kadar önemli olan bu kural, hiçbir farklılık gözetmeksizin hukuk kurallarının gerektirdiÄŸi her ÅŸeyi eÅŸit olarak uygulamalıdır. Kurallar, yönetenlerin keyfi seçimlerine göre deÄŸil, evrensel insan haklarına ve toplum ÅŸekillerine göre belirlenmektedir.

     Tüm bu kurallar ve özelliklerin uygulanabilir olması için yönetilen toplum kadar, yönetenlerinde demokrasiyi benimsemesi gerekmektedir. Hukuk kurallarının uygulanabilir olması için halkın sınırları kadar yönetenlerinde sınırları belirli olmalıdır. Keyfi bir müdahalenin olduÄŸu ülkelerde, demokrasi geçerliliÄŸini yitirmiÅŸtir ve sadece kelime anlamı itibariyle varlığını sürdürecektir. Belirtilen bütün niteliklerin ÅŸekillenmiÅŸ olduÄŸu bir diÄŸer alt nicelikler ise ÅŸunlardır.

 1) Yöneticilerin uygulanabilir kuralları, anayasanın seçmiÅŸ olduÄŸu memurlar tarafından kontrol edilmelidir.

 2) Atanmışlar ve seçilmiÅŸler hiçbir baskı altında kalmadan hür iradeleri ile karar verebilmelidir.

 3) SeçilmiÅŸler, atanmışların seçiminde özgür olarak fikir belirtebilir.

 4) Hiçbir tehdit altında kalmadan tüm vatandaÅŸlar hür ve özgür bir biçimde söz sahibi olmalıdır.

 5) Devlet yöneticiler, kendi kendini idare edebilmelidir. EÅŸit ve adil bir biçimde kurallar, oylamaya göre belirlenmelidir.

     Belirtilen bu beÅŸ kural çerçevesinde demokrasinin temeli oluÅŸturulmaktadır. Demokrasi sadece yönetim biçimi ve halkın yönetiliÅŸ ÅŸekli deÄŸil evrensel bir adalet sistemidir. Demokrasinin uygulanabilir ÅŸekli itibariyle bazı özel modelleri bulunmaktadır.

    Temel Demokrasi Modelleri Nelerdir?

     Tarih boyunca ÅŸekillenmiÅŸ ve her dönem içerisinde kendisine yeni bir ÅŸekil belirlemiÅŸ olan demokrasinin temel bazı modelleri bulunmaktadır.

1)    Sosyal Demokrasi: Daha çok komünist rejimlerde geçerli olan bu yönetim modeli, sosyal hakların eÅŸitliÄŸi kadar ekonomik ve siyasi eÅŸitliÄŸi de savunmaktadır.

2)    Liberal Demokrasi: Liberal demokrasi biçiminde özgürlük ve siyasal haklar eÅŸit olarak belirtilmiÅŸtir.

3)    Kalkınmacı Demokrasi: Bu demokrasi modelinde ise tüm halkların ve toplumun ortak bir ÅŸekilde kalkınması ve eÅŸit ÅŸartlara sahip olması benimsenmiÅŸtir.

4)    Koruyucu Demokrasi: Korumacı bir modele sahip olan bu yönetim biçimi, daha çok halkların haklarını yönetenlere karşı koruduÄŸu sistemlerde geçerlidir. Temelinde eÅŸitliÄŸi ve hürriyeti savunuyorsa da sınırları çizilmiÅŸ ve kalıplaÅŸmış bir yapıya sahiptir.

     Demokratik bir rejimin uygulanabilir olması ve yukarıda belirtilen bütün kuralların geçerli sayılabilmesi için bazı araçlar gereklidir. Kısaca bu araçları açıklamak gerekirse;

1)    Parlamento: DiÄŸer adıyla meclis olarak adlandırılan bu oluÅŸum, ülkelere göre farklı ÅŸekillerde uygulanmaktadır. Bazı ülkelerde, bir baÅŸkanlık sistemi altında uygulanan model çoÄŸulcu rejimi esas almaktadır.

2)    Siyasi Partiler: Demokratik bir rejimin uygulanabilir olması için siyasi partilere ihtiyaç vardır. Partiler, genel iÅŸleyiÅŸi ve rejimin uygulanış biçimini belirler.

3)    Anayasa: Devletin genel yönetim ÅŸeklini, hukuk kurallarını ve kurumların iÅŸleyiÅŸini belirleyen ana yapıdır.

4)    Güvenlik Kuvvetleri: Günümüzde oranları halen tartışma konusu olan güvenlik güçlerinin bir yönetim içerisinde bulunup bulunmaması ya da sayısının ne kadar olması halen belirlenememiÅŸtir. Kısaca bir devletin ve toplumun dış güçlere karşı olan mücadelesinde askeri gücünü tanımlamaktadır.


     Yönetim Åžeklini Demokrasi Olarak BelirlemiÅŸ Ãœlkeler

     Bugün yönetim biçimi olarak demokrasiyi ilke edinmiÅŸ ülkeler ÅŸunlardır.

     Avrupa birliÄŸi çatısı altında demokrasiyi yönetim ÅŸekli olarak belirlemiÅŸ olan 27 ülke bulunmaktadır. Bunlar, Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Ä°ngiltere, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Ä°rlanda, Ä°spanya, Ä°sveç, Ä°talya, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya ve Slovenyadır. Bu ülkeler dışında, Türkiye, Ä°srail, Hırvatistan ve Makedonyada demokrasiyi yönetim biçimi olarak seçmiÅŸ ülkelerdendir.

 

Etiket Ýkon
YORUM PANELÄ°
Gönder
500
Toplam 1 adet yorum yapılmıştır.TÜM YORUMLAR
13.08.2012 04:31batuhan ayık
efendim güldürdünüz beni bu saatte, o beş maddeyi nereden çıkardınız yahu, onlar gerçekten demokrasinin niteliğiyse biz demokratik bir ülke değiliz demek ki... siz yanlış yazmışsınız kardeşim bilmiyorsunuz demokrasiyi:))) ne demek öyle özgürlük, hürlük falan, yanlış sözler bunlar!!!!
Benzer Konular
Benzer Konular
Benzer Konu
Benzer Konu
Benzer Konu
[ 2012 Versiyon 2.00a ] [ Yazılan her yazı yazarların sorumluluğundadır. Hiçbir yazı izin alınmadan kopyalanamaz. ]
iletisim

DMCA