Öncelikle kişisel gelişim ne demektir? Kişi kendini geliştirmek için ne yapmalıdır? Nereden başlayabilir? Bu soruların cevabını bularak başlamak bizim için en doğrusu olacaktır.
Kişisel gelişime; insanın doğuştan gelen özelliklerini geliştirmek, potansiyelini arttırmak ve olduğundan daha öte bir konuma ilerlemesini sağlamak denilebilir. İnsan elinde bulunan özellikleri iyi bildiği zaman, yani kendisini tanıdığı zaman bu sorunun çözümü oldukça kolaylaşacaktır. Eğer özeleştiri yaparak iyi ve kötü olduğunuz konuları ayırt edebiliyor veya bunları düşünmek için bir kaç dakikanızı ayırdıysanız kişisel gelişim süreciniz şu anda başladı demektir.
Peki bundan sonraki adımda ne yapmalıyım? Eğer sorununuzu tespit ettiyseniz kendinizi eksik hissettiğiniz noktaya biraz baskı yapmalısınız.
Çağımızda pek çok insanın sorunu iletişim kurmaktır. İkili diyaloglarda karşınızdaki insana güven verememek, ikna edici olamamak elbetteki kendini geliştirmemiş olmakla alakalıdır. İnsan potansiyeli geliştirilebilir bir mekanizmadır. O yüzden hedefi doğru belirleyip emin adımlarla ilerlemek çok önemlidir. Elbetteki önce kendinizi ikna etmeniz gerekir. Başarılı olacağınıza kendinizi inandırıp sorunsuz bir hayata kapıları açmak için uğraşmalısınız.
Bu pek kolay olmayabilir. Alışkanlıklarınızı değiştirmeniz, tabularınızı yıkmanız gerekebilir kısacası fedakarlık gerektirebilir. Buna hazır olduğunuza inandığınız zaman her şey daha da kolaylaşacaktır.
Bir sıraya dayanarak kişisel gelişimi dallara ayıracak olursak;
- Amaç belirlemek
- Özgüven sahibi olmak
- İletişim kurabilmek
- Yeniliklere açık olmak
- Bakış açısını çoğaltmak
- Düşünce yapısını değiştirmek
- Kararlı olmak
- Motivasyon yükseltebilmek
- İkna edici olmak gibi dallara ayırabiliriz.
Kişisel gelişim insanın sahip olduğu enerjiyi, kapasiteyi ortaya çıkarmaktır. Yukarıda söylediğimiz gibi insan mekanizması değişime açıktır. Bunu yönlendirmek sizin elinizdedir. Zaman ve olaylar vurgusu insanı değiştirir. Her birey istemsiz olarak kendini bir değişimin içinde bulur. Değişimi kontrol etmek ise Kişisel Gelişim ile sağlanır.
Kişisel gelişimin toplumsal faydasından bahsedecek olursak; sağlıklı ve kişisel gelişimini tamamlamış bireylerin bir araya geldiğinde huzur ortamı içinde pek çok zorluğun üstesinden gelebileceğini düşünmek mümkündür. Gelişmiş bireyler yetiştiren bir toplum veya bireyleri kendini geliştiren bir toplum çağdaş uygarlık seviyesine çıkmakta hiç zorluk yaşamayacaktır. Bireyleri huzurlu, mantıklı, elverişli ve potansiyeli yüksek olan toplumlar yaşam standartı ve kalitesi olarak çok yükseklere çıkaracaktır.
Şu 9 maddeye bakınca aklımdan geçen ilk şey: "Aman Allahım, ben kişisel olarak neredeyse hiç gelişmemişim."