31. HAFTADA BEBEKTE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER NELERDİR?
Bebeğin baş popo arası mesafesi 26 tam uzunluğu (boyu) ise 41 cm.dir. Kilosu ise yaklaşık olarak 1600 gramdır. Hala bebeğin beyin fonksiyonları gelişmeye devam etmektedir. Kemikleri de oldukça hızlı olarak gelişmektedir. Bu haftalardan sonra bebeğin kalsiyuma daha çok ihtiyacı olmaktadır. Anne bebeğinin kalsiyum ihtiyacını süt ve süt türevlerinden bolca tüketerek ve doktor tarafından verilen kalsiyum ilacı kullanmalıdır. Anne karnındaki bebeğin göz bebekleri ışığa karşı duyarlıdır ve fark etmektedir.
Annenin karnındaki bebek bu haftalarda daha çok hareketlenmeye başlamıştır. Bebeğin içerisinde bulunduğu amnion sıvısının çok fazla olması nedeni ile bebek daha hareketleridir. Bebeğin çok küçük hareketleri bile anneyi bazen rahatsız edebilir. 32. haftadan sonra bebeğin hareketi biraz kısıtlanmaktadır. Anne karnındaki yavaş hareket eden bebeğin sağlığı önemlidir ve karnınız acıktığında mutlaka yemek yiyerek dinlenmelidir.
BU HAFTALARDA ANNEDE OLUŞAN DEĞİŞİMLER NELERDİR?
Annenin rahmi bütün karnının içini dolduracak kadar büyüdüğünde solunum zorluğu, sindirim ve dolaşım sistemlerinde aşırı yüklenmeler olmaktadır. Annenin bu haftaya kadar almış olduğu kilo yaklaşık olarak 10 – 12 kilo arasındadır. Bebek anne karnında büyüdükçe göğüsleri sıkıştırır ve göğüs ağrılar olabilir. Rahim in kasılması sebebi ile hafif şekilde ağrılar olmaktadır. Yalnız bu ağrılar uzun süreli ve sık olarak oluyor ise bir erken doğumun işareti olabilir.
Anne gebeliğinden dolayı sık olarak bu haftalarda rüya görebilir. Bunun nedeni ise gebelikten dolayı annenin biyokimyasında yapmış olduğu değişimlerin sebebidir. Annenin vücudunda gebelikten dolayı “relaksin” hormonu salgılanmaktadır. Bu hormon annenin pelvis rahatlığını sağlar hareket kabiliyetini arttırır ve bebeğin doğumunu sağlamaya yardımcı olmaktadır. Her annede ve her gebelikte gelişimler farklı olmaktadır ve bebeğin büyümesi farklılık göstermektedir.