18 Nisan 2024, PerşembeRSSKünyeIletisim
ÃœYELÄ°K Ä°ÅžLEMLERÄ°
SON EKLENEN VIDEO
FACEBOOKUN ANDROİD İÇİN YENİ UYGULAMASI: HOME
REKLAMLAR
SON YORUMLAR
ALFRED DE MUSSET Necla İsalar o kadar aradım musset hakkında iyi yazı bulamadım. tüm baktıgım yerlerde bır iki satır açıklamadan başka bir şey yoktu. burada buldugum için mutlu old...
OSMANLI PADİŞAHLARININ ÖZELLİKLE Gündem Türkiye Sn. @Erhan Özdemir; Kopyalama yerine, site linkini paylaşabilir veya sayfanın Print Scrn tuşu ile fotoğrafını çekebilirsiniz... ...
TOPLUMDAKİ BİREY SAYISI ve NÜFUS İpek Önder Ahmet bey bana ulaşır mısınız? Önemli. nuripekonder [at] gmail.com
ERKEK SAĞLIĞI VE PROSTAT BÜYÜMES ömer yıldırım Özellikle erkeklerde çok görülen prostat büyümesi ve prostatit benzeri hastalıkların böbreklerin zarar görmemesi için mutlaka tedavi edilmelidir. pros...
BULGARİSTAN VE JAPONYA ÖRNEĞİ selamettin acun keske bu yazıyı biz değil de okuması gerekenler okusa ona göre bişeyler yapmaya calıssa, ne bilim bir adım bir kıvılcım yaratsa. Biz yandık yetenekl...
MASALLAR VE MASAL TÜRLERİ Emin ÇELİK yazılarınızı başından bu yana takip ediyorum benim için masal ve edebi türler içerisinde sanki ayrı bir tür özelliği taşıyor. tek başına şiir gibi tek...
OLMAZSA OLMAZ ANDROİD UYGULAMALA Safa ARSLANER Angry Birds Aslında basit bir uygulama ancak sesler ve görselliğin mükemmel uyumu sayesinde bir anda oyunun bağımlısı olabiliyorsunuz......
DAVRANIŞ ANALİZİ NE ŞEKİLDE YAPI Emin ÇELİK sadece çocuklar için değil gündelik yaşantımızda biz büyükler içinde tüm bunlar geçerli. sadece içimizdeki isimleri farklı oluyor. oldukça şık bir yaz...
HARİCİ HARDDİSK ALIRKEN DİKKAT E Safa ARSLANER Aslına bakarsanız HDD alırken yaptığımız en büyük yanlışlık ucuzuna kaçmak oluyor. Bazı teknoloji marketlerinin elinde kalan ürünleri yarı fiyatlarına...
BİLGİSAYAR NEDEN YAVAŞLAR? sena kızıl Şu başlangıçta açılan uygulamalar durumundan haberdar değilimde bu çok iyi oldu, hemen sıkı bir temizliğe başlıyorum, inşallah hızlanır biraz makinam ...
En Çok Aranan 30

KRONÄ°K BESLENME BOZUKLUKLARI
KRONÄ°K BESLENME BOZUKLUKLARI
Kategori
Zaman
30.11.2011 01:04
Yazar
Gündem Türkiye
Okunma Sayısı
5114
     Ã‡ocuÄŸun normal büyüyüp geliÅŸebilmesi için gerekli olan besin maddelerinin nitelik ve miktar yönünden yetersiz verilmesi ile kronik beslenme bozuklukları, yani protein kalori malnütrisyonu (kötü beslenme) meydana gelir. Halk saÄŸlığı eÄŸitimine verilen öneme, çocuk bakımı ve beslenmesinde ki ilerlemelere raÄŸmen malnütrisyon (kötü beslenme) dünyanın diÄŸer az geliÅŸmiÅŸ bölgelerinde olduÄŸu gibi ülkemizde de halen en önemli pediatrik bir sorundur. 

     Direkt ve endirekt olarak 5 yaşından önce çocuk ölümlerine büyük oranda neden olmaktadır. Büyüme ve geliÅŸmenin en hızlı olduÄŸu bu dönemde malnütrisyonların öldürücü seyretmesine yol açmaktadır. Malnütrisyonun oluÅŸumunda saÄŸlık bilgileri ve saÄŸlık örgütlerinin yetersizliÄŸi, yanında ülkelerin henüz çözülmemiÅŸ olan kültürel, ekonomik, ulaÅŸtırma ve sosyal sorunlarının da etkisi vardır. 

     Ãœlkemizde ek besin maddeleri olarak reklamların da etkisi ile çoÄŸu kez karbonhidratlar kullanılmaktadır. Bu ÅŸekilde temel besin elementlerinden yoksun bir diyetle beslenen çocuklarda geliÅŸme geriliÄŸi, kilo kaybı, fiziksel ve duygusal bozukluk bazen de mental gerilik görülür.  Ã‡oÄŸunlukla eÄŸitim ve ekonomik yönden geri kalmış bölgelerdeki ailelerden gelen bu çocukların anneleri de eksik besin almaktadırlar. Böylece, aslında çocukluklarından beri aç kalmış annelerin üst üste çok doÄŸum yapmaları da, az besin alınan yaÅŸamın ilk günlerinde bile metabolik ihtiyacı karşılamayacak kadar fakir glikojen (yaÅŸamın ÅŸeker deposu) depoları olan bebeklerin dünyaya gelmesine sebep olmaktadır. Hangi nedenle olursa olsun doÄŸumdan önce iyi beslenmemiÅŸ bebeklerde hayatın ilk saatlerinde kan ÅŸekeri düşüklüğü görülmesi, çoÄŸunlukla bu yüzdendir. 

     AraÅŸtırdığımız vak'alardan öğrendiÄŸimize göre yaÅŸama, eksik depolarla gelen bu bebekler annelerinden bol süt bulamadıkları gibi ek olarak protein, mineral, vitamin ve kalorilerini tam alamadıkları için doÄŸum ağırlıklarını bile koruyamaz, gittikçe zayıflar, iÅŸtahsız, motor geliÅŸimi yönünden geri, yüzleri sevimsiz bir halde gelirler. Ãœlkemizde aileler genellikle sekonder bir enfeksiyon eklenip de ağır bir hastalık tablosu ortaya çıkmadıkça, çocuklarını doktora getirmedikleri için hastaneye yatırılan bebeklerin çoÄŸu enfeksiyonludur. 

Kronik Beslenme Bozukluklarının Nedenleri :

 1 - Temel nedenler.

 2 - Hazırlayıcı nedenler olmak üzere iki kısma ayrılarak incelenebilir. 

1 - Temel Nedenler

a) Beslenme Kusurları : Anne sütü ile beslenmede annenin sütü yeterli olmayabilir ve anne bunu fark etmeyebilir. Süt eksikliÄŸi veya süt alamaması gibi nedenlerle çocuk aç kalabilir. Ayrıca reklamların da etkisi ile anne sütünün yerini tuttuÄŸu propagandası ile satılan unlu besinlerle yapılan beslenme tek taraflı oluÅŸu nedeniyle kronik beslenme bozukluklarına sebep olmaktadır. 

b) Kusma ve Diyareler (Ä°shaller): Akut bir diyare durumundan sonra uzun süre süt verilmeyen yani devamlı pirinç suyu, pirinç unu, patates gibi unlu ve niÅŸastalı besinlerle beslenme de kronik beslenmeye yer hazırlar. 

c) Enfeksiyonlar : Akut (kısa süreli) ve kronik (uzun süreli) enfeksiyonlar beslenme bozukluÄŸuna götürür. Enfeksiyonlar sırasında metabolizma artar. Gastro intestinal yoldan da kusma ve ishal ile kayıplar olur, buna karşılık iÅŸtahı azalan çocuk bunları karşılayabilecek besin maddelerini alamaz ve vücut ihtiyacı ile alınan besin maddeleri arasındaki denge bozulur. 

d) Sosyal ve Kültürel Etmenler : Besinlerin uygun aralıklarla verilmemesi, çok sıcak veya soÄŸuk olması, görünüm itibariyle çirkin hazırlanıp, çekici bir ÅŸekilde çocuÄŸa verilmemesi, anne ÅŸefkatinden yoksunluk, temizlik koÅŸullarının yetersizliÄŸi gibi sebepler, kronik beslenme bozukluklarına götürür. 

2 - Hazırlayıcı Nedenler : 

a) DoÄŸuÅŸtan Anomaliler : TavÅŸan dudağı veya yarık damak, özöfagus anomalileri gibi beslenmeyi zorlaÅŸtıran veya olumsuz hale getiren bazı doÄŸuÅŸtan anomaliler. 

b) Emilim bozuklukları.

c) İleri derecede böbrek, kalp, karaciğer ve pankreas gibi hastalıklar.

d) Åžeker hastalığı, tiroid bezi çalışmaması gibi bazı metabolizma ve endokrin sistem hastalıkları. 

Kronik Beslenme BozukluÄŸu Belirtileri : 

     Ağır malnütrisyonluların herhangi bir sebepten ölenlerin otopsilerinde kas ve yaÄŸ dokusunun ileri derecede atrofiye olduÄŸu görülmektedir.

     AkciÄŸerler ve iç salgı bezleri küçülür. KaraciÄŸerde baÅŸlangıçta yaÄŸlanma, daha sonraları fibrozlaÅŸma meydana gelir. Ä°nce bağırsak biopsilerinde mukozada atrofi görülür. Pankreas atrofiktir. 

Klinik Belirtileri : 

     Bu çocukların ağırlıkları artmaz. Durumları gittikçe bozulur, kilo kaybı baÅŸlar, deri altı yaÄŸ dokusu azalır. Deri buruÅŸuk hale gelir, yanaklarda ki yaÄŸ yuvarcıkları erir, baÅŸlangıçta yüzüne bakıldığında pek fazla buruÅŸma olmadığı için malnütrisyonu anlaşılmaz. Fakat zayıflama ilerledikçe, yani deri altı yaÄŸ dokusu eridikçe bir yaÅŸlı görünümüne girerler. Karın bombe veya çökük olabilir. Ödem olabilir. Isı genellikle normalin altındadır. Bazen metabolizma azalır. BaÅŸlangıçta huzursuz olan bebekler sonraları gittikçe halsizleÅŸirler. Ä°ÅŸtahları azalır. Genellikle konstipedirler, bununla beraber açlık tipi diyare görülebilir. Sık sık müküslü kaka çıkar. Devamlı sızlanırlar, sesleri kısılır ve yüzlerinin ifadeleri çok acıklıdır. 

Okul Öncesi ve Okul ÇaÄŸlarında Malnütrisyon : 

     Küçük çocuklarda malnütrisyon, süt çocukluÄŸu çaÄŸlarında meydana gelmiÅŸtir. Açlık ve saÄŸlık koÅŸullarının iyi olmaması, kronik hastalıkları, anne baba iliÅŸkilerinin bozulması, ÅŸefkat azlığı gibi nedenler rol oynar. 5-6 yaÅŸ altındaki çocuklarda yanlış beslenme alışkanlıklarının yerleÅŸmesi anne baba ile ilgilidir. Radyo, televizyon, sinema nedeni ile uykusuz kalmaları, fazla heyecanlanmaları, istirahat azlığı malnütrisyona hazırlayıcı nedenler olabilir. Büyük çocuklarda sosyal aktiviteler çocuÄŸun istirahatini bozar. Okul çocukları vakit darlığı sebebiyle kahvaltı ve bazen öğle yemeklerinde de iyi yiyemezler. Adölesan çağında ki kızlarda vücut estetiklerini bozmamak için yemek yemezler. Yemek aralarında süt, dondurma, ÅŸeker gibi besinlerin alınması yemek zamanı iÅŸtahsız olmasına sebep olur. 

Klinik Belirtileri :

     Halsizlik, huzursuzluk, irritbilite sık görülen belirtilerden biridir. Ana baba aşırı aktivite dolayısı ile çocuklarının halsiz düştüklerini sanarak yanılırlar. Ä°ÅŸtahsızlık, kontipasyon, sindirim sistemi bozuklukları, müküslü açlık tipi geita görülebilir.

     Malnütrisyonlu çocuklar okulda da baÅŸarı gösteremezler. Dikkatleri azalır. Solunum ve sindirim sistemine ait enfeksiyonlar sık görülür. Kasların geliÅŸmesi geriler, yürürken düşük omuzlar, yassı bir göğüs, çıkık bir karınla halsiz bir görünümleri vardır. Her zaman yorgun görülürler, yüzleri soluktur, bakışları isteksiz ve üzgündür. Demir eksikliÄŸine baÄŸlı kansızlık sık görülür. Uzun süren vak'alarda kemik geliÅŸimi, diÅŸ çıkarma ve ergenlik de gecikir.

     Böyle çocuklarda hemen yeterli besine baÅŸlanırsa bile ilk zamanlarda gazla iÅŸtahsızlık nedeni ile yiyemezler. O zaman yaÄŸ miktarı az olan konsatre besinler verilmeli, ayrıca vitaminler eklenmelidir. Yemek aralarında süt ve ÅŸeker yerine meyve suları verilmelidir. Beslenme konusunda ana ve baba uyarılmalıdır. Bu çocuklar geceleri erken yatırılmalıdır. Gündüzleri kısa bir süre de olsa uyku yararlıdır. Heyecan verici öykülerden, sinema, televizyon, radyodan gece yatmadan önce sakınılmalıdır. ArkadaÅŸ edinmesi yararlı olduÄŸundan, kendisinin ilgilendiÄŸi oyunlara katılmalarında destek olunmalıdır.

Malnütrisyonlu Olguların Derecelendirilmesi :

     Malnütrisyonlu hastaların malnütrisyon dereceleri DoÄŸramacı ve Wray'ın kriterlerine göre I-II-III-IV derecede malnütriyson olarak tayin edilir. 

     I Dereceden Malnütrisyon : 0 yaÅŸ için olması gereken ağırlığın %75-85'i kadar ağırlığa sahipse,

     II Dereceden Malnütrisyon %65-75

     III Dereceden Malnütrisyon %50-65

     IV Dereceden Malnütrisyon %50'nin altı kabul edilir.

Ağır Protein - Kalori Malnütrisyonu (Marasmus) :

     Ağır malnütrisyon terimi için marasmus, marazmik kwashiorkor deyimleri kullanılır. 

     Marasmus, anne sütünün kesilmesinden sonra yeterli miktarda inek sütü verilmemesi sonucu görülür. Erken memeden kesme ekseriye çalışmak zorunluÄŸunda olan annelerde görülen sosyal bir sorundur. Bazende bir diyare zamanı hatalı olarak sütten kesilen bebek bir daha meme almaz. 

     Ã‡ocuk iyileÅŸirken serum ve ince bağırsak enzimleri normale döner. Kwashirokorda tedavide amaç proteinden zengin besinle beslenmektir. Enfeksiyon ve diyare varsa sebebe göre tedavi edilir. 

     Ağır kenarlarında ve dilde B vitamini kompleksi eksikliÄŸine baÄŸlı belirtiler olabilir. Bazen A vitamini eksikliÄŸine baÄŸlı kseroftalmi (gece körlüğü) ve keratomalasi de görülür. Ä°htiyaca göre seçilmiÅŸ bir diyet uygulanması ve vitamin tedavileri ile düzelir. 
Etiket Ýkon
YORUM PANELÄ°
Gönder
500
Toplam 0 adet yorum yapılmıştır.TÜM YORUMLAR
11.04.2012 21:30 Gündem Türkiye
Bu yazıda onaylanan hiç bir mesaj bulunmamaktadır! Yazımız hakkında yorum yapıp, farklı bakış açılarından bilgiyi daha verimli hale getirebilirsiniz. Sitemize üye değilseniz, üye olmak için lütfen TIKLAYINIZ
Saygılarımızla.
[ 2012 Versiyon 2.00a ] [ Yazılan her yazı yazarların sorumluluğundadır. Hiçbir yazı izin alınmadan kopyalanamaz. ]
iletisim

DMCA