16 Nisan 2024, SalıRSSKünyeIletisim
ÃœYELÄ°K Ä°ÅžLEMLERÄ°
SON EKLENEN VIDEO
FACEBOOKUN ANDROİD İÇİN YENİ UYGULAMASI: HOME
REKLAMLAR
SON YORUMLAR
ALFRED DE MUSSET Necla İsalar o kadar aradım musset hakkında iyi yazı bulamadım. tüm baktıgım yerlerde bır iki satır açıklamadan başka bir şey yoktu. burada buldugum için mutlu old...
OSMANLI PADİŞAHLARININ ÖZELLİKLE Gündem Türkiye Sn. @Erhan Özdemir; Kopyalama yerine, site linkini paylaşabilir veya sayfanın Print Scrn tuşu ile fotoğrafını çekebilirsiniz... ...
TOPLUMDAKİ BİREY SAYISI ve NÜFUS İpek Önder Ahmet bey bana ulaşır mısınız? Önemli. nuripekonder [at] gmail.com
ERKEK SAĞLIĞI VE PROSTAT BÜYÜMES ömer yıldırım Özellikle erkeklerde çok görülen prostat büyümesi ve prostatit benzeri hastalıkların böbreklerin zarar görmemesi için mutlaka tedavi edilmelidir. pros...
BULGARİSTAN VE JAPONYA ÖRNEĞİ selamettin acun keske bu yazıyı biz değil de okuması gerekenler okusa ona göre bişeyler yapmaya calıssa, ne bilim bir adım bir kıvılcım yaratsa. Biz yandık yetenekl...
MASALLAR VE MASAL TÜRLERİ Emin ÇELİK yazılarınızı başından bu yana takip ediyorum benim için masal ve edebi türler içerisinde sanki ayrı bir tür özelliği taşıyor. tek başına şiir gibi tek...
OLMAZSA OLMAZ ANDROİD UYGULAMALA Safa ARSLANER Angry Birds Aslında basit bir uygulama ancak sesler ve görselliğin mükemmel uyumu sayesinde bir anda oyunun bağımlısı olabiliyorsunuz......
DAVRANIŞ ANALİZİ NE ŞEKİLDE YAPI Emin ÇELİK sadece çocuklar için değil gündelik yaşantımızda biz büyükler içinde tüm bunlar geçerli. sadece içimizdeki isimleri farklı oluyor. oldukça şık bir yaz...
HARİCİ HARDDİSK ALIRKEN DİKKAT E Safa ARSLANER Aslına bakarsanız HDD alırken yaptığımız en büyük yanlışlık ucuzuna kaçmak oluyor. Bazı teknoloji marketlerinin elinde kalan ürünleri yarı fiyatlarına...
BİLGİSAYAR NEDEN YAVAŞLAR? sena kızıl Şu başlangıçta açılan uygulamalar durumundan haberdar değilimde bu çok iyi oldu, hemen sıkı bir temizliğe başlıyorum, inşallah hızlanır biraz makinam ...
En Çok Aranan 30
TARİH >  Osmanlı Tarihi >  

KIRIM SAVAÅžI
KIRIM SAVAÅžI
Kategori
Zaman
18.08.2012 07:12
Yazar
Mert Can DEMÄ°R
Okunma Sayısı
3809

   Rusya'nın 18. yüzyıldan itibaren önemli bir politikası vardı: Sıcak denizlere inmek. Bu politika Çar 1. Nikola'nın yönetime gelmesiyle ÅŸekillenmiÅŸti. Çar 1. Nikola boÄŸazlar vasıtasıyla sıcak denizlere inmek istiyordu. Ardından gelen liderler de Çar 1. Nikola'dan devraldıkları bu politikayı aynen sürdürdüler. Ä°ÅŸte Kırım Savaşı'nın en can alıcı noktası Rusya'nın sıcak denizlere inme politikası olacaktı. 


KIRIM VE OSMANLI DEVLETÄ°

   Karadeniz'in kuzeyinde yer alan Kırım 1475'de Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştı. Bu tarihten sonra uzun yıllar Osmanlı Devleti ile Rusya arasındaki mücadelelere sahne oldu. Karadeniz'deki hakimiyet ve ticaret açısından önemli bir konuma sahip olması bu mücadeleyi tetikliyordu. Osmanlı Devleti, her ÅŸeye raÄŸmen uzun yıllar Kırım'ı elinde tutmasını bildi.


KIRIM'IN RUSYA'NIN HAKİMİYETİNE GEÇİŞİ

   1771 yılında Osmanlı Devleti ile Rusya arasında yaÅŸanan savaÅŸ sonucunda Kırım iÅŸgal edildi. Kırım, savaÅŸtan sonra -12 Temmuz 1774'de- imzalanan Küçük Kaynarca AntlaÅŸması'yla bağımsız oldu. 1783'de de Rusya sınırlarına katıldı. Böylelikle Rusya'nın Karadeniz'deki gücü arttı. 


   Rusya'nın sıcak denizlere doÄŸru ilerleyiÅŸi Ä°ngiltere'yi tedirgin etti. Rusya'nın Akdeniz'e inmesiyle birlikte Ä°ngilizlerin Hindistan'daki ticaret yolu tehlikeye girebilirdi. Bu sebeple Ä°ngiltere, Rusya'ya karşı Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünden yana bir politika geliÅŸtirdi. 


HÃœNKAR Ä°SKELESÄ° ANTLAÅžMASI

   Osmanlı Devleti, boÄŸazları kapatmayı sürdürüyordu. Ticaret gemileri dışındaki hiçbir geminin boÄŸazlardan geçiÅŸine müsaade etmiyordu. Ancak, 1798'de bunda önemli bir deÄŸiÅŸiklik yaÅŸandı. Osmanlı Devleti, Fransızların Mısır'ı iÅŸgal etmesi üzerine Rusya'dan yardım istedi. Rusya da yardım teklifini olumlu karşıladı ve savaÅŸ gemilerini gönderdi. Rus savaÅŸ gemileri boÄŸazlardan geçerek Akdeniz'e ilerledi. Bunun ardından Rusya ile 1833 yılında Hünkar Ä°skelesi AntlaÅŸması imzalandı. Bu antlaÅŸmayla birlikte Rus savaÅŸ gemileri boÄŸazlardan rahatlıkla geçebilecekti. Yani Ruslar boÄŸazlar üzerinde güçlü bir konuma gelmiÅŸti. Yalnız Ruslar için bir sıkıntı vardı: Bu izin sınırlı bir izindi. AntlaÅŸmanın geçerliliÄŸi sekiz yıldı ve Rusya bu durumdan hoÅŸnut deÄŸildi. 


LONDRA BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ

   1841'de imzalanan Londra BoÄŸazlar SözleÅŸmesi'yle boÄŸazlar konusunda yeniden düzenleme yapıldı ve boÄŸazların ticaret gemilerine açık, savaÅŸ gemilerine kapalı tutulması kararlaÅŸtırıldı.


KUTSAL YERLER SORUNU

   Rusya bu tarihten sonra "Kutsal Yerler Sorunu"nu gündemine aldı. Bu doÄŸrultuda Osmanlı Devleti, Rusya ve Fransa arasında görüşmeler yapıldı. Ancak Rusya'yı tatmin edici bir sonuç çıkmadı. Rusya, bütün Osmanlı topraklarındaki Ortodoksları himayesi altına almak istiyordu. Rusya'nın boÄŸazlar üzerindeki imtiyazını kaybetmesinden sonra böyle bir politikaya ağırlık vermesi her ÅŸeyi açıklıyordu aslında. Ruslar sıcak denizlere inmek için "Kutsal Yerler Sorunu"nu bahane olarak kullanıyordu.


   Ã‡ar 1. Nikola, Mençikof'u elçi olarak Ä°stanbul'a gönderdi. Mençikof, beraberindeki heyetle birlikte 28 Åžubat 1853'de Ä°stanbul'a ulaÅŸtı. Mençikof ve beraberindeki heyet Ä°stanbul'da Osmanlı Devleti'nin askeri ve siyasi durumunu da detaylı bir ÅŸekilde inceleme fırsatı buldu. Ä°ngiltere ve Fransa bu geliÅŸmeden oldukça rahatsız oldu; donanmalarını hazır beklettiler.


   Mençikof görüşmelerde kutsal yerler ve Ortodoksların himayesi konusundaki taleplerini iletti. Ayrıca 1833 yılında imzalanan Hünkar Ä°skelesi AntlaÅŸması'nın da yenilenerek devam ettirilmesini istiyordu. Rusya, çok açık bir ÅŸekilde imtiyaz talep ediyordu.


   Mençikof taleplerini kabul ettiremeyince 21 Mayıs 1853'de görüşmeler sonlandı. Çar 1. Nikola, 31 Mayıs 1853'de Osmanlı Devleti'ne bir nota verdi ve taleplerinin sekiz gün içerisinde kabul edilmemesi halinde Memleketeyn'i iÅŸgal edeceÄŸini bildirdi. Osmanlı Devleti ise bu talebi reddetti. Ä°ngiliz ve Fransız donanmaları 25 Haziran günü BeÅŸike Körfezi'ne geldi.


   Ã‡ar 1. Nikola talepleri karşılanıncaya kadar teminat olarak Eflak ile BoÄŸdan'ı iÅŸgal edeceÄŸini duyurdu ve 22 Haziran'da bu iÅŸgal gerçekleÅŸti. 2 Temmuz'da da Memleketyn iÅŸgal edildi.


SÄ°NOP BASKINI

   30 Kasım 1853 günü Sinop Limanı'nda bulunan Osmanlı Devleti'ne ait 12 gemi Ruslar tarafından imha edildi. Ä°ngiltere ile Fransa bu olayın ardından Osmanlı Devleti'yle antlaÅŸma imzaladılar ve Ruslara savaÅŸ ilan ettiler. Ä°ngiliz ve Fransız donanmaları Karadeniz'e geldi. Bu durum Avusturya ve Prusya tarafından protesto edildi.

   4 Ekim 1853'de tarihe "Kırım Savaşı" olarak geçen savaÅŸ baÅŸladı. Osmanlı Devleti, savaÅŸ sırasında bazı baÅŸarılar saÄŸlamışsa da Rusya'nın ilerleyiÅŸini durduramadı. Rusya Tuna Nehri'ni geçti. Bunun üzerine Avusturya Rusya'ya tepki gösterdi. Rusya'dan Eflak ve BoÄŸdan'ı boÅŸaltmasını istedi. Rusya da bunu kabul etti ve iki ÅŸehri boÅŸalttı.  


PARÄ°S BARIÅž ANTLAÅžMASI

   SavaÅŸ sırasında Çar 1. Nikola öldü. Yerine gelen Ä°kinci Aleksandr barış istemek zorunda kaldıBunun üzerine 30 Mart 1856'de Paris Barış AntlaÅŸması imzalandı. AntlaÅŸma Osmanlı Devleti, Rusya, Ä°ngiltere ve Fransa arasında imzalandı. 

Etiket Ýkon
YORUM PANELÄ°
Gönder
500
Toplam 1 adet yorum yapılmıştır.TÜM YORUMLAR
19.08.2012 12:18erdil alkan
Rusya'nın tırmaladığı yıllar bunlar işte; ama bir türlü istedikleri sonucu elde edemediler:))
Benzer Konular
Benzer Konular
Benzer Konu
[ 2012 Versiyon 2.00a ] [ Yazılan her yazı yazarların sorumluluğundadır. Hiçbir yazı izin alınmadan kopyalanamaz. ]
iletisim

DMCA