Son zamanlarda büyük tartışmalara sebebiyet veren bir konuydu “Türk Lirası”nın simgesinin değişmesi. Bir grup aydın tarafından “son derece hoş, akılda kalıcı ve global” olarak nitelendirilirken, bir diğer kesim tarafından ise “çalıntı, kopya ve özenti” bir simge olarak tanımlandı.
Yeni TL simgesinin “Ermeni Dramı“na benzemesi nedeniyle alınan tepkiler bir süre sonra her ne kadar geçmemiş olsa da yerini dinginliğe bıraktı. Bugünlerde toplumdaki her birey tarafından yavaşça kabul edilmeye başlanan yeni Türk Lirası Simgesi artık bilgisayarlarda da klavye kısa yoluna eklenmiş durumda. Yapılan bir program sayesinde bilgisayarda tuş kombinasyonları üzerinden ekrana bastırılabilen bu simge artık internet üzerinde de resmi olarak Türk Lirası simgesi olarak kabul edilmiş durumda.
Yeni Türk Lirası Simgesini Bilgisayarıma Nasıl Eklerim?
Bu simgeyi bilgisayarınıza eklemek ve yazışmalarınızda, maillerinizde kullanmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey AbakuTLsymSans adlı yazı tipini bilgisayarınıza indirmek. Bu font tipini indirdikten sonra bilgisayar kendi mevcut tüm fontları arasına “Yeni Türk Lirasının Simgesi”ni ekleyecektir. Fakat bu fontu ekleme işlemini sorunsuz yapabilmesi için “Yönetici izni” vermek durumundasınız. Bu programın yüklemesi bittikten sonra Başlat menüsüne “TLSimgeKisayol.exe” adında bir program eklenecek ve bu programı çalıştırarak sistemi aktif hale getirebilirsiniz. Bu simgeyi ekrana bastırmak için klavyede kısayol tuş kombinasyonu olarak “Ctrl+Alt+T” veya “AltGr+T” tuşlarına basmanız yeterli olacaktır. Dilediğiniz zaman sistem görev menüsünde yer alan program simgesini kapatabilirsiniz. TCMB tarafından seçilen bu simgenin font kurulum dosyasını aşağıda yer alan linklerden indirmeniz mümkündür.
Windows İçin Yeni TL Simgesi
Debian Linux İçin Yeni TL Simgesi
Redhat Linux İçin Yeni TL Simgesi
MacOS İçin Yeni TL Simgesi
Android İçin Yeni TL Simgesi
iOS İçin Yeni TL Simgesi
Listede yer almayan işletim sistemleri ve yeni TL simgesinin bilgisayara eklenmesi hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için TCMB’nın ilgili sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Merkez Bankasının ilgili sayfasında ayrıca kurulum yönergelerini de bulabilir, gerekli işlemleri yapamadığınız takdirde, buradaki yönergelerden yararlanabilirsiniz. Yönergeler, PDF uzantılı dosyalar halinde sisteme eklenmiş olması açısından bilgisayarlara indirilebilmektedir.