Evde huzur bulamayan çocuklar doğal olarak dışarıda vakit geçirmeyi tercih etmektedir. Kötü niyetli kişiler de bu tarz çocukları daha kolay avlamaktadırlar.
Toplumun yapısını ve toplumsal sorunları bazı yasa ve ilkelere bağlayan bilim dalına sosyoloji denmektedir. Toplumsal sorunları biraz açarsak evden kaçışlar, şiddet, uyuşturucu kullanma, çeteleşme, kavgalar vb sorunları sayabiliriz. Bu sorunların önlenmesi öncelikle ailelerin üzerine düşmektedir. Psikolog ve sosyologlar bu konuda araştırmalar yaparak çözüm aramaktadır. Araştırmaları sonucunda bunların nedenini şu şekilde açıklamaktadırlar.
Sosyal ayrılık ve uyuşmazlık, Yani aşağı tabakadakilerin kendilerine değer verilmediğini düşünmektedirler.
Maddi yönden hiçbir sıkıntısı olmayanlar ailelerdeki ilişkilerin zayıf olması ve ailelerin birbirlerine vakit ayırmaması, çocukların sorumsuz yetişmesine neden olmaktadır. Bu tarz çocuklar suça ve uyuşturucuya daha eğilimli olmaktadır. Ailenin maddi sorunlarının olması da çocuklar da alkol, uyuşturucu, intihar ve psikolojik sorunlara yol açmaktadır. İstekleri gerçekleşmediği zaman suça eğilim göstermektedir.
İşsizlik de topluma zararlı kişilerin artmasında rol oynayan büyük nedenlerden biridir. Bu kişilerin bir amacı olmadığı ve vaktini kahvelerde, parklarda geçirdikleri için her şeye açık oldukları gözlenmektedir. Ailelerin rahat geçinmeleri için fazla çalışmaları ve her zaman yorgun olmaları çocuklarına yeterince ilgi ve sevgi göstermemeleri çocukları hırsızlık ve uyuşturucuya daha çok itmektedir.
Evde sürekli kavga eden anne ve babaların çocukları da hırçın ve saldırgan olmaktadır. Evde huzur bulamayan çocuklar doğal olarak dışarıda vakit geçirmeyi tercih etmektedir. Kötü niyetli kişiler de bu tarz çocukları daha kolay avlamaktadırlar. Eğitimsiz kişiler yani okumayan ve hiçbir mesleği olmayan kişiler de en çok suç işleyen kişiler arasında yer almaktadır.
Aile ne kadar eğitimli olursa ve çocuğa huzurlu bir ev ortamı yaratarak sevgi ile büyür ise zaten bu sorunların hiçbiri yaşanmayacaktır. Çocuklar ilk eğitimi aileden almaktadır. Erkek çocuk için en iyi model baba, kız çocuk için de annedir. Aileden gerekli eğitimi alan bireyler topluma zararlı değil her zaman yararlı bireyler olarak yetişecektir. Sosyal bozukluk gösteren çocukların hepsinin temelinde iyi bir aile terbiyesi almayan ve sorunlu bir hayat yaşayan çocukların hikayesi yatmaktadır. Dünyaya çocuk getirirken tek amacımız topluma faydalı çocuklar yetiştirmek olmalıdır. Anne baba olmadan önce çok iyi düşünmelisiniz.
bir kesimin ailesi suç işlemiş veya işlemeye meyilli, bir kısım da hayata isyan durumunda, öfkeyle gelen bir hırs, kaybedecek hiçbir şeyi olmama durumu, böyle bir durumda nasıl olur da toplumun payı yok diyebiliriz?