Meme iltihabı ya da tıp dilinde mastit memenin şiddetli ağrısı, ateş, şişlik ve memenin rahat bir şekilde boşalamamasıdır.
Çoğunlukla lohusalarda görülür ama lohusa olmayan, doğum yapmamış kadınlarda da ender olarak görülebilir. Genel olarak lohusaların % 1 inde görülen bir problemdir ve özellikle sütün akamaması ve sütün meme kanallarında birikmesi inanılmaz bir gerginlik hissiyle lohusaya çok büyük bir ağrı verir ve kimi zaman o bölgede göllenmeler şeklinde abse odaklarına yol açabilir.
Bu tür durumda kimi zaman basit antibiyottikler vererek ve memeyi özel bir takım kompresyon yöntemleriyle boşaltarak, kimi zaman bu önemlerin yeterli olmadığı durumda da cerrahi olarak abseyi yararak boşaltmak gerekebilir. Mastit olan kişinin bebeğini emzirmeden kesmesine gerek yoktur. Durumun bebek için bir sakıncası yoktur. Aksine emzirmek tıkanan meme kanallarının açılmasına yardımcı olacağı için faydalıdır. Kişinin bebeği birden sütten kesmesi memesinde meme iltihabı benzeri belirtiler ortaya çıkmasına neden olabilir.
Lohusa olmayan kişilerde ise basit meme çatlaklarından deri mikroplarının ( en çok stafilokok ) içeriye girmesi sonucu bu sorun ortaya çıkabilir ama ender de olsa bazı tür meme kanserleri de bu duruma yol açabilir. O yüzden bu tür bir durumla karşılaşıldığında br cerrah muayenesinden geçmekte yarar vardır.