Toplum sorunlarına bir çözüm yolu bulmak elbette ki öylesine kolay bir şey değildir. Ancak toplum içersinde, yakınlarımızla veya kısa süreli girdiğimiz ilişkilerde daha pozitif bir sonuç almak istiyorsak bin dereden su getirmemize de gerek yoktur. Bu durumda, toplum içindeki davranışlarımızı yönlendirebileceğimiz belli davranış kalıplarına uymak gereksiz anlaşmazlıkların ve tartışmaların önüne geçmemizde önemli bir rol oynamaktadır. Bu davranış kalıplarını günlük hayatta birbirimize karşı belki birçok kez kullansak da ne o kalıplara uyabilmiş ne de aslında gerçek anlamını öğrenebilmişizdir. Yazımızda bahsedeceğimiz bu kalıplar: Anlayışlı olmak ve düşünceli olmaktır.
Öncelikle bu iki kavramın birbirinden farklı şeyler olduğunu söylememiz gerekir. Aynı amaca hizmet etseler de birinin özelliklerini karakterinde bulunduran insan diğerine de sahip olacak diye bir kaide de ne yazık ki yoktur. Bu kavramlar aslında birbirini tamamlayan kavramlardır. Diğer bir deyiş ile biri olmadan diğeri işlevini tam anlamıyla yerine getiremez.
Düşünceli olmak, insanların yakın veya uzak geleceğe dair yaptıkları planlarda, etkileşim içersinde oldukları diğer bireyleri de düşünerek ve onlar için de uygun olan yolu tercih ederek hareket etmesidir. Bu şekilde hem kendimizi hem de etkileşim içersinde olduğumuz kişileri tatmin ederek hataya düşmemiş ve kimseyi kırmamış oluruz. Basit bir örnek vermemiz gerekirse: diğer bireylerle yapacağınız aktiviteyi onların da fikirlerini almadan gerçekleştirmeyin. Eğer ki pek de hoşlanmayacakları bir plan yapmışsanız ortada bir anlaşmazlık var demektir. Ancak ne yazık ki düşünceli olmak istenilince kesin olarak yapılabilen bir şey değildir. Düşünceli olmak, başarılması gereken bir şeydir. Bu bağlamda, yapılan planlarda en uygun seçeneği bulamamış olabiliriz.
Tam da bu noktada Anlayışlı olmak kavramı işin içine girmektedir. Anlayışlı olmak ise herkesin başarabileceği, yapılmış hatalarda veya yapılmakta olan tartışmalarda karşınızdakinin de düşüncelerine saygı duyarak ve o düşünceleri de umursayarak hareket etmek anlamına gelmektedir. Empati kurmak anlayışlı olmanın içerisinde bulunan bir davranış şeklidir. Ancak “anlayışlı olmak = empati kurmak“ diyemeyiz çünkü karşımızdaki kimi zaman cidden bahsettiğimiz gibi ilişkiyi sıkıntıya düşürecek hatalarda bulunmuş olabilir. Bu yüzden bazen alttan almak gerekebilir. İnsanların düşüncesizce davrandığı ancak kötü niyet gütmediği noktalarda karşımızdakine anlayışlı bir şekilde yaklaşmamız ortadaki sorunu yok edebilecek güçtedir. Böylece, sorunlar ve anlaşmazlıklar en aza indirgenebilir.
Anlayışlı ve düşünceli bir birey olmak dünyadaki tüm sorunları çözmeyecektir. Ülke liderleri düşünceli olarak savaşların önüne geçemez veya anlayışlı olarak savaşları durduramaz. Ancak toplum içersinde girdiğimiz etkileşim ve ilişkilerde düşünceli olursak en azından arkadaşlarımızla veya ailemizle oluşabilecek sorunların önüne geçebiliriz.