Kişisel ve toplumsal gelişim konularında da sıkça söz edilen, karar alma aşamaları ve kişilerin karar verme sürecinde yapmış oldukları hataları geniş bir araştırma ile bir başlık altında topladık. Karar alma sürecinde sık yapılan hatalara ve kişilerin başarılı sonuçlarına yazı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Karar verme sırasında ilk adım, verilen kararın doğrulu kadar, hızı ve netliğidir. Odaklanma sorunu bu dönemde ortaya çıkan ve karar alma sürecini etkileyen en ciddi sorundur. Yapılan araştırmalar birçok şirket yetkilisinin günlük iş hayatının yoğun toplantılar içerisinde geçtiğini göstermiştir. Şirket yetkilileri arasında yapılan anketlerde yöneticiler, bu durumu iş hayatında verimi düşüren ve gereksiz bir durum olarak açıklamaktadır. Tüm bu sorunlara karşı dikkat edilmesi gereken belli başlı birkaç öneri bulunmaktadır.
1) Ne kadar net karar verebiliyorsunuz?
Bir konuda karar veriyorsunuz ancak ne kadar hızlı ve net bir biçimde karar verdiğinizi bilmiyor musunuz? Öncelikle verdiğiniz kararın doğruluğunu, sizin için ne anlam ifade ettiğini ve netliğini iyi belirlemeniz gereklidir. Karar alma sürecinde harcamış olduğunuz enerjinin sizin için ne gibi sorunları beraberinde getirdiğini belirlemeli ve kendinize bir karne vermelisiniz. Almış olduğunuz kararları doğru bir şekilde uygulama kadar doğru zamanda da uygulamak önemlidir. Zamanlama, kararlarınızı şekillendiren en önemli etkendir.
2) Hızlı karar verebilmenin önemi nedir?
Vermiş olduğunuz kararların doğruluğu kadar hızlı olması da önemlidir. Birçok hayati konumda önemli olan bu durum, kararınızın ne kadar uygulanabilir ve kaliteli olduğunu test etmede yardımcı olacaktır. Bugün birçok şirket diğerlerinden daha kaliteli fikirler ürettiği için değil daha hızlı karar verdiği için etkili gelişim göstermektedir. Bu gibi durumlarda her ne kadar medya gücü ön planda olsa da, bir medya gücünü oluşturmak bile doğru ve hızlı karar almadan geçer. Yine şirketler üzerinde yapılan araştırmalar birçok şirketin verdiği kararların aslında doğru olmadığını ancak sonuca en yakın ve en hızlı kararlar olması sebebiyle uygulanabilir olduğunu göstermiştir. Bazı şirketlerin bu sayede yüksek karlar yakaladığı ve kriz şartlarından etkilenmediği bilinmektedir.
3) Hangi kararın doğru olduğunu belirlemeye çalışın
Vermiş olduğunuz kararların doğruluğu konusunda şüpheleriniz mi var. Hangi kararınızın daha iyi sonuçlar vereceğini yeterince kestiremiyor musunuz? O zaman bazı konularda problemleriniz var demektir. Birçok şirket verdiği kararın doğruluğu konusunda düşünme sırasında kaybettiği zaman nedeniyle hem maddi hem de prestij kaybına uğrayabilmektedir. Doğru karar verebilme kadar vermiş olduğu kararı hızlı bir şekilde irdeleyemeyen şirketler, yeterli gelişimi ve etkinliği gösterememişlerdir. Almış olduğu kararlar karşısında en net ve en dik cevabı veren şirketlerin, genellikle daha başarılı ve aktif oldukları görülmüştür. Bugün yıllardır piyasada olan ve birçok şirketten daha köklü olan şirketlerin zamana yenik düşmeleri ve iflasın eşiğine gelmelerinin yegane sebepleri kararları konusunda kararsız olmalarıydı. Bir problem olan bu durum üzerinde hiçbir çalışma göstermeyen şirketlerin kaybetmeye mahkum oldukları bilinmesi gereken bir gerçektir
4) Kendi fikirlerinize değer verin
İnsanlar her ne kadar gelişmiş canlılar olsa da her konuda yeterince başarılı olamazlar. Birçok insan gelişim süresince aldığı eğitim ya da diğer etkenler sayesinde belirli alanlarda uzmanlaşabilir. Bir şirket içerisinde en üst mercilerin verdiği her kararın doğru olması gibi bir durum söz konusu değildir. Şirket içerisinde yer alan birçok personel kimi zaman en üst mercilerin vermiş olduğu kararlardan daha iyi kararlar alabilir. Fikirlerinize değer veriyor olmanız onları her fırsatta ortaya vurmanızı gerektiriyor gibi bir anlayışı da ortaya çıkarmamalıdır. Eğer kendinize ve fikrinize değer veriyor ve güveniyorsanız bunu dile getirmekten çekinmeyin. Bu başarılı ve net bir sonuca bağlanırsa hem sizin, hem de şirketinizin kaderini değiştirebilir.
5) Aldığınız kararların sonuçlarını hesaplayın
Birçok kişi ve kurum, kurumsal bir yapıda hizmet vermekteyken, bazı özel durumlarda saltanatın egemen olduğu şirketlerde bulunmaktadır. Genellikle bu şirketler, geleneksel bir yapıda hizmet vermekteyken, bazı şirketler daha kurumsal ve etkin olarak çalışmaktadır. Şirketlerin kendi içerisinde uygulaması gereken ilk test şu maddeler ile sıralanabilir.
Vermiş olduğunuz kararların doğruluğunu yeterince netleştirebiliyor musunuz?
Karar alma mercileriniz ne gibi rolleri üstleniyor?
Karar alan kişiler, sizin için yeterli bilgi birikimine sahip mi?
Başarılı bir durumda ne kadar adil davranıyorsunuz?
Tüm bu soruların cevabına ulaşabilen kişi ve kurumlar, yanlış ve doğrularını kabul edip, bunları düzeltmek için uğraşıyorlarsa veya bu sorunları çoktan çözebilmişler ise karar alma sürecini başarıyla uygulamaya başlamış denilebilir.